El moment de la lectura del manifestat davant Freixenet
El moment de la lectura del manifestat davant Freixenet | JARC

!–akiadsense–>

Unió de Pagesos, JARC i Viticultors del Penedes han mobilitzat els pagesos del Penedès per protestar contra els baixos preus del raïm. Una jornada de vaga en la que els viticultors estaven cridats a no veremar i a no lliurar raïm, però també a protestar davant dels cellers més grans i les institucions del territori per reivindicar, unes accions que han aplegat prop de 300 tractors i més de 700 pagesos i pageses del Penedès.

En cada una de les parades que s’han fet a Codorníu, Freixenet, l’Ajuntament de Sant Sadurní, el de Vilafranca, la seu de la DO Cava, cellers Torres, s’ha lllegit el manifest en el que es recorda que “sense un preu just pel raïm, el pagès està abocat a la ruïna”.

La crisi del preu del raïm va començar amb l’anunci per part dels grans cellers compradors de reduir el volum de la compra, i també el preu per quilo. Les associacions agràries denuncien que s’ha arribat a una reducció del 28%, i que l’oferta de 30 cèntims per quilo com al de fa prop de 20 anys, l’any 1998.

Després de diversos intents, tant Freixenet com Codorníu van anunciar que es mantindrien en els mateixos preus i que la situació actual és fruit d’un desequilibri entre l’oferta i la demanda i per tant per aquesta campanya no es podria regularitzar.

Així i tot, els viticultors van decidir mantenir la vaga per visibilitzar un problema que consideren “estructural i no cojuntural”.

Així s’ha arribat a la jornada d’aquest dijous, que entre d’altres ha servit perquè els pagesos s’hagin pogut reunir per sorpresa amb el president de Codorníu, Ramon Raventós, que ha explicat quins són els seus plans de futur i també amb el president de la DO Cava, Javier Pagès. La principal conclusió és que la solució “no serà ni curta ni fàcil” segons els mateixos convocants.

Fonts de la DO Cava, han explicat a Vadevi que no es pronunciaran oficialment i que la reunió ha tingut un caràcter privat. Afirmen que si no s’han posat en aquesta crisi és perquè entenen que el seu no és l’espai de discussió sobre els preus del raïm, tot que s’han mostrat disposats a servir com a fòrum de discussió entre productors i elaboradors, per tal de trobar una sortida no només a aquesta crisi puntual, sinó a la mala època que viu la denominació.

Pel que fa als ajuntaments, tant l’equip de govern de Sant Sadurní com el de Vilafrana han donat suport a la protesta. L’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas, ha rebut als viticultors i s’ha compromès a penjar la pancarta reivindicativa a la façana de la casa consistorial.

A Torres, s’han reunit amb Miquel Torres fill. Tot i que no són elaboradors de cava i que les mateixes entitats convocants de la vaga d’aquest dijous reconeixen que la situació és diferents, han pogut transmetre al director del celler el seu malestar per la situació general dels viticultors.

Públicament els pagesos han rebut el suport de desenes de particulars, partits polítics i institucions i també cellers que han decidit no veremar i no rebre raïm en suport a les reivindicacons dels viticultors.

Jornada sense incidents

Tot i que la protesta ha mobilitzat prop de 700 pagesos i pageses i 300 tractors la jornada ha transcorregut sense incidents. L’únic moment de tensió s’ha viscut a les portes de la DO Cava a Vilafranca del Penedès on membres de l’associació Joves Viticultors hi han abocat raïm i hi ha obert ampolles de cava de les marques que consideren responsables d’aquesta crisi: Freixenet, Codorníu i Jaume Serra.

L'associació Joves Viticultors del Penedès ha abocat raïm i ampolles de cava a la seu de la DO Cava
L’associació Joves Viticultors del Penedès ha abocat raïm i ampolles de cava a la seu de la DO Cava | @JovesJvp

!–akiadsense–>

Des d’aquest col·lectiu explicaven que es tractava de “fer un toc d’atenció per visibilitzar una situació insostenible”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa