Panoràmica de vinyes al Priorat

!--akiadsense-->

Parker ha passat per Catalunya i ha puntuat els seus vins. Aquest any no n’hi ha cap de 100 punts, i a dalt de tot de la llista hi ha Clos Erasmus 2015 de Clos i Terrasses, i Les Manyes 2015 de Terroir al Límit amb 99 punts.

Si el Priorat ha estat sempre la preferència de Wine Advocate, aquest any, Luis Gutiérrez, el seu tastador ha decidit anar una mica més enllà i ha fet un tast especial. S’ha decidit a intentar tastar tots els vins del Priorat.

En el seu article Spain: Priorat Deep Dive, explica que ha tastat 340 vins de 80 cellers i que tot i no haver aconseguit el seu objectiu, s’hi ha aproximat prou. També explica que ho ha fet poble a poble per mirar de buscar la identitat de cadascú, però diu que encara és massa d’hora i encara no ho han aconseguit.

“El que he trobat és el que ja sospitava: encara hi ha molts petits cellers que produeixen vins massa madurs, alcohòlics, amb sobreextració, rústics i de roure.” Considera que “és extraordinari el treball realitzat per cartografiar tots els pobles amb les diferents vinyes i els noms dels paratges (…) Aquests mapes estan disponibles a la pàgina web de la denominació d’origen i són un recorregut inestimable que tenen poques denominacions.”

No obstant això afirma en el seu article que “encara hi ha molt camí per investigar, definir i comprendre, ja que els vins han d’anar acompanyats de les regles, categories, orígens i la manera en què tot això s’explica. I aquest procés és molt lent. El que vull dir és que ningú no sap encara què és el vi de La Vilella Alta o de Torroja. Encara no hem arribat a aquest nivell de coneixement o comprensió dels llocs, i encara no tenim la transparència en viticultura i enologia que permetria que el terroir i la veu del lloc puguin brillar en els vins. Hi ha massa estils, massa varietats, massa variables i molta interferència, cosa que impossibilita identificar la majoria dels vins del poble fins i tot quan el nom es pot esmentar a l’etiqueta. Ho puc dir perquè he tastat la majoria dels vins d’aquest article per vila, i no vaig poder arribar a cap conclusió”

Malgrat tot, els vins del Priorat han quedat molt ben puntuats i pràcticament la meitat dels 340 vins tastats superen els 90 punts.

De la resta de Catalunya n’ha fet un altre article Spain: Highlights from Cataluña i ha tastat 221 vins. I assegura que el que ha tastat demostra que la qualitat mitjana és més alta que mai.

Els més ben puntuats són l’Espectacle del Montsant 2014 i Segona Plenitud 20 anys de criança 1996 de Recaredo amb 97 punts. I és precisament en els escumosos on s’hi recrea més.

Explica què és un Clàssic Penedès, fa un esment a Corpinnant, la nova marca dels sis cavistes que han decidit ajuntar-se per promocionar els escumosos d’alta qualitat i descriu que és el Cava de Paratge Qualificat i és aquí que pica la cresta a la DO Cava.

Afirma que “de la mateixa manera que succeeix a Rioja, estan classificant els millors vins (tot i que els requisits no són tan exigents), quan el que realment necessiten arreglar és la categoria per als rangs més barats, els que donen a la denominació un nom dolent. Però, qui es vol ficar al fang quan pot obtenir la mateixa o fins i tot més atenció fent canvis en un segment menys problemàtic?”

De la resta de denominacions catalanes, Gutiérrez no ha tastat tant com en altres ocasions però assegura que ha estat una excepció per haver-se dedicat a fons a mirar de tastar tots els vins del Priorat. El proper cop, diu, tornarà a la normalitat.

Per que fa la llista l’únic 100 que hi apareix és per l’Ermita 2016 d’Álvaro Palacios però és perquè està inclòs en una forquilla de 97 a 100. Quan Gutiérrez puntua amb una forquilla és perquè són vins que encara no estan embotellats i per això en fa un rang estimat.

Podeu consultar la Llista complerta de vins catalans amb punts Parker aquí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Matheu a maig 08, 2018 | 12:54
    Matheu maig 08, 2018 | 12:54
    "Highlights from Cataluña"? Aquest senyor no sap que en anglès "Catalunya" es diu "Catalonia"? Segur que quan diu "Barcelona" en anglès fa la c interdental castellana. Ridícul.

Nou comentari

Comparteix