La Passió de Vilalba dels Arcs

!--akiadsense-->

El Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs prepara una 23a edició de la Passió carregada d’activitats vinculades amb l’activitat econòmica de la comarca de la Terra Alta i els seus productes, relacionats a la vegada amb la història de Jesús.

El Dissabte Sant, serà el torn del vi. Des de fa més de 10 anys s’elabora un vi a l’antiga, a símil del de l’època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesús a l’últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l’emmagatzematge en unes àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia, visitable durant els dies de representació.

Com ja es sap, el vi és un dels productes naturals, al costat del pa i l’oli, més clarament vinculats a la litúrgia cristiana i Vilalba és un poble amb una llarga tradició vitivinícola que compta amb un bon grapat de cellers inscrits a la DO Terra Alta.

Com una de les activitats que s’ha convertit en un referent enoturístic a les Terres de l’Ebre, el Dissabte Sant al matí tindrà lloc el tradicional tast comentat amb la participació de diferents vins dels cellers locals que formen part de la DO Terra Alta (Celler Xavier Clua, Vins del Tros, Covilalba, Vins de Mesies i Bernaví). A més, durant el tast s’obren les àmfores amb el Vi de la Passió i es tasta aquest per primera vegada després d’haver-se segellat mesos abans.

En aquesta ocasió, els membres que conformaran la taula de tast són Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, director i Relacions Públiques de la Guia de Vins de Catalunya respectivament; Antoni Cutrona, director de l’Escola Agrària de Gandesa; Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta. Per tal de celebrar els 10 anys del Vi de la Passió, aquest any comptarem amb José L. García Victorino, un cocteler i professor de la UAB que elaborarà en directe el Còctel de la Passió amb el vi sorgit de les àmfores.

Es tracta d’un projecte amb l’objectiu de donar valor als vins dolços, típics al nostre país, que durant les últimes dècades han perdut valor comercial i que, juntament amb altres cellers de Catalunya, s’intenta potenciar-ne el consum després dels àpats de festa, acompanyant els nostres dolços com són els panellets, els torrons i les mones de Pasqua.

Les representacions de la Passió

Un dels trets més característics de la Passió de Vilalba és l’adaptació del diàleg al moment actual, tot modificant part dels textos en les escenes de l’Últim Sopar i el Judici; fet li aporta una gran càrrega social i fa que sigui una passió viva. A més, des del primer dia s’ha predicat la paritat, sent 6 apòstols i 6 apostolesses que acompanyen a Jesús durant tota la representació. I no només això sinó que són les pròpies dones qui porten el fil conductor de la història amb Maria de Magdala al capdavant. D’aquesta manera, estem parlant d’una visió feminista de la Passió, tot reivindicant el paper de la dona al llarg de la història.

L’altre tret identificador és el fet d’ésser representada a l’aire lliure, sense barreres entre els actors i actrius i el públic assistent. Amb això es busca un contacte directe amb l’espectador des de la primera escena, fent-lo partícip en tot moment i fent-li no només veure una obra de teatre en estat pur, sinó oferint-los l’oportunitat de poder viure-la en primera persona. També es vol apropar aquesta història universal a tot tipus de públic i és per això que és gratuïta, a més de donar a conèixer la cultura del teatre, es fomenta la dramatúrgia entre els joves i es mantenen vives les tradicions catalanes en època de Setmana Santa.

Són només dues representacions que tenen lloc el Dijous Sant a les 21:30h i el Dissabte Sant a les 17:00h. La versió nocturna està il·luminada amb foc natural, tant amb llànties d’oli com amb fogueres, i és més intimista. Un cop acabada la representació s’ofereix als assistents el concert aPassionats pel Vi a la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia, maridat amb bunyols de vent.

La versió diürna ofereix l’oportunitat d’explorar els racons del centre històric mitjançant les activitats complementàries que s’organitzen, com el concurs de pintura ràpida o el mercat d’artesania i productes típics de la zona o la participació dels més petits amb una desfilada d’armats i jocs infantils provinents de l’antiga roma. Així mateix les xarxes socials seran també protagonistes de nou ja que es posarà en marxa el 5è concurs a Instagram amb l’etiqueta #lapassiodevilalba.

Nou comentari

Comparteix