Segons Joan Ramon Bada, un dels tres enòlegs que l’han elaborat, “ha estat una sorpresa, és més bo que el de les dues anyades anteriors”.

Tot va començar el 2007, quan el Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs i enòlegs dels diferents cellers de la població van decidir emprendre el projecte d’elaborar vi tal com es feia en temps dels romans i obrir-lo i donar-lo a tastar per Setmana Santa, en les dues representacions de La Passió que es fan al municipi.

Els enòlegs Joan Ramon Bada, del Celler La Bollidora, i Xavier Clua i Rosa Domènech, del Celler Clua, es van documentar, però reconeixen que no ha estat fàcil: “Una cosa és llegir com es feia el vi, i una altra cosa és elaborar-lo”, explica Clua. “Hem perdut els coneixements dels nostres avantpassats, i ara ho hem d’aprendre de nou pel mètode d’assaig i error”. Per exemple, se sap que al vi s’hi afegia mel i plantes aromàtiques. Així ho van fer, però el resultat no acabava de ser l’esperat. “El romaní que hi posàvem hi afegia massa amargor -diu Bada- així que al del 2009 només hi hem posat farigola”. També els va donar problemes la mel: “S’assolava i feia que la fermentació fos irregular, així que enguany l’hem anat remenant per evitar-ho”. Clua afegeix: “A més, les herbes les posàvem fresques i hem après que han de ser seques i només les fulles, sense les tiges, perquè afegien tocs de verdor al vi”.

El mètode antic se segueix amb rigorositat i en tots els processos. Tant és així que el tractament a la vinya es limita a l’adob orgànic i el llaurat es fa amb una arada o aladre com els de l’època romana, amb els treballadors vestits amb túniques clàssiques. La verema, totalment manual, es fa amb un falçot -res de tisores- i el raïm es transporta en cistelles de vímet al llom d’un ruc que es va anar a buscar a Gandesa, “perquè al poble no en quedava cap”, explica Bada. Els estris són tots de ceràmica i terrissa i les àmfores, idèntiques a les de fa 2000 anys, les van encarregar al poble de Tivenys sota les directrius del Patronat de la Passió de Vilalba.


EL TAST DEL VI DE LA PASSIÓ ES VA FER AL CASAL MUNICIPAL ROSSINYOL FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa