VadeVi
Pau Roca: “El canvi climàtic és pitjor que la Covid-19 i no hi ha vacuna per combatre’l”
  • CA

L’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) ha presentat aquesta tarda les primeres estimacions de la producció de vi mundial per aquest 2021, confirmant que s’anticipa un descens generalitzat en els diversos països productors de la UE, especialment els tres que lideren el rànquing a nivell mundial que són França, Itàlia i l’Estat espanyol. Només aquests tres han reduït aproximadament 22 milions d’hectolitres segons xifres comparatives amb el 2020. Els únics grans productors de vi de la UE que han incrementat la collita a Europa han estat Alemanya, Portugal, Romania i Hongria, i a nivell mundial, han destacat la millora de xifres a l’Hemisferi Sud, a través de països com Sud-Africa i Austràlia.

Les xifres parlen per sí soles: “Sobre la base recopilada de 28 països, anunciava l’entitat, que representa el 85% de la producció mundial al 2020, s’estima que aquest 2021 hi haurà una producció d’entre 247,1 i 253,5 milions d’hectolitres, un descens del 4% respecte a l’any anterior i un 7% menor en relació a la mitjana dels últims vint anys”, anunciava Pau Roca, director general de l’entitat, durant una roda de premsa virtual.

Entre les principals causes, segons detallava Roca, hi té molt a veure unes “condicions climàtiques desfavorables registrades en els últims mesos a diversos punts de la geografia vitivinícola mundial”, com ara les gelades tardanes durant la primavera. Roca afegia que “la producció de 2021 és extremadament baixa, només superant la campanya de 2017″.

El canvi climàtic ja ve provocant diversos desastres i hem de ser conscients que malgrat venim d’una època difícil pel sector del vi -marcada per la pandèmia de la Covid19-, aquesta és ara la principal amenaça a la qual ens afrontem, i per la qual no hi ha vacuna”, deia el director, i en aquest sentit demanava “anticipar-se” a una situació que demana un treball de fons, aplicar “solucions actuals i amb una mirada a llarg termini“.

Aquestes pràctiques, detallava, passen per fer esforços en pro de la sostenibilitat, adaptant pràctiques tant a les vinyes com als cellers. “Per a l’OIV aquesta és una “necessitat imperiosa, per això hem dedicat tres dels sis objectius estratègics de l’entitat a conèixer i orientar el sector cap aquesta direcció”.

Roca ha compartit que cal molt present la digitalització i tots els beneficis que pot aportar en la transformació i prevenció: “El fet de tenir dades científiques i aquesta intel·ligència artificial ens permet captar les informacions disponibles, que n’hi ha moltes, i utilitzar-les en el nostre servei en benefici de tot el sector”.

En aquest sentit, Roca ha conclòs la presentació anunciant que el proper 24 de novembre, l’OIV organitza precisament un simposi digital que se centrarà en detallar els desafiaments i oportunitats, així com els escenaris de futur de la transformació digital de la vinya i el vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa