VadeVi
Pau Roca (OIV): “El valor del vi durant el 2020 s’ha vist sacrificat”
  • CA

“La crisis provocada per la Covid-19 demostra comportaments similars als viscuts durant la crisi econòmica del 2008-2009, també en el sector del vi. Però també és cert que malgrat puguem viure un escenari similar, hi ha elements per pensar que en aquesta ocasió, la recuperació pot ser més ràpida que aleshores. No em vull equivocar, perquè els comportaments no són idèntics en tots els països i mercats, però així ho esperem”. 

Pau Roca, el Director General de la Organització Internacional de la Vinya i el Vi ha presentat l’informe sobre l’estat de la vitivinicultura al món durant el 2020, un any “de resiliència”, sacsejat sobretot per la pandèmia, al qual s’hi sumen comportaments i situacions específiques segons països i mercats. 

Roca va destacar que l’any que deixem enrere continua marcant una davallada important del consum del vi a la Xina, per exemple, un dels mercats que s’havien considerat estratègics pel sector del vi, i que això s’ha sumat als impactes de les diferents mesures de confinament per països, i a les ha afectacions vinculades al tancament de la restauració i el turisme com alguns dels principals problemes detectats des del punt de vista del sector vitivinícola mundial.

Les dades de l’informe 2020 

Entre les xifres que ha destacat el director general hi ha que la superfície plantada de vinya s’ha mantingut i es mostra estable durant els darrers tres anys amb 7,3 milions d’hectàrees, amb Espanya encapçalant el rànquing. Que països com Itàlia, França i també Espanya han augmentat lleugerament la producció de vi, no igual als Estats Units, on ha disminuït degut als incendis i a la contenció per prevenir la sobreproducció; i que a nivell de consum, s’ha reduït un 3% en volum però sobretot ha patit una davallada en valor, degut, segons Roca, a la pandèmia i a la reducció de consum a la Xina a la qual fèiem menció abans. El comerç mundial del vi s’ha reduït en un 2% emn volum i en prop del 7% en valor. 

Precisament, un dels aspectes que ha volgut ressaltar el director de l’OIV és aquesta davallada general del valor del producte en àmbit mundial que ha patit indistintament per països o tipus d’elaboració. “El valor del vi ha estat sacrificat”, va etzibar el director. I entrant al detall per categories, va dir que “els vins escumosos van ser els que més han baixat en valor, perdent un 15%; els vins tranquils, baixen un 6% en valor i amb els Bag&Box, el valor no es correspon amb l’increment del 12% en volum, ja que el valor només ha incrementat un 8%”, comenta Roca. 

El comportament ha esta diferent per països, segons intensitat de les mesures de confinament, el pes del turisme a cada país o el pes diferent que el consum del vi ocupa en consum diari -i posa l’exemple d’Itàlia on hi ha increment del consum, considerant que és un país que el pren a diari-.

Un altre dels elements que s’ha destacat en l’informe té a veure amb la concentració. Roca es mostrava preocupat davant aquestes xifres:

  • Es consumeix vi a uns 200 països, però només 10 països representen el 70% de consum mundial. 
  • 6 països acumulen el 60% de la plantació de vinya 
  • 8 països concentren el 77% de la producció de vins del món 

“Fins i tot l’exportació i importació es distribueix entre pocs actors, afegirà, i aquesta concentració és un risc i demana diversificació, començant pel consum”, dirà Roca. 

Pau Roca va aprofitar la presentació per recomanar als productors de vi que s’adaptin a la diversificació de mercats i canals, que puguin incorporar l’e-commerce, model que ha demostrat ser un èxit, i sobretot, que tinguin present que estem davant d’un canvi de sistema i que només podrà sobreviure aquell que s’adapti als canvis. “S’ha confirmat que la societat valora la salut com un bé absolut i exigeix responsabilitat en els productes que consumeix; hem de defensar polítiques de salut pública i mantenir l’enllaç entre el vi i estils de vi saludables”, va concloure. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa