VadeVi
Unes pedregades ‘apocalíptiques’ arrasen diverses finques de vinya

Aquesta setmana passada, unes pedregades apocalíptiques van arrasar finques senceres a les regions vitígoles de França, causant pèrdues especialment greus al sud-oest del país però també a altres regions. Les esperances d’alguns viticultors, que esperaven una bona verema per reomplir els seus magatzems de raïm i de vi després dels problemes de l’any passat, han quedat destrossades juntament amb els pàmpols i els primers gòtims que apareixien a Bordeus, Bergerac, la Gascunya, la Vall del Loira, la Savoia i també el Rosselló, a la Catalunya Nord.

Pèrdues catastròfiques

Segons informa ‘Vitisphere’, les tempestes van eliminar tot allò que creixia en milers d’hectàrees de vinyes a moltes zones del país. Segons Patrick Farbos, cap de màrqueting d’Armagnac, va ser “apocalíptic”, amb pedres “de la mida de balins, sense aigua” que no només es van endur per davant les vinyes sinó també els camps de blat de moro i gira-sols. El responsable de la secció de vins d’AOC Armagnac, Joël Boueilh, ha arribat a afirmar al mateix mitjà que la situació és en un punt on “no podran subministrar a alguns compradors”.

Els danys de les pedregades han estat enormes a zones extensíssimes del país | Vitisphere
Els danys de les pedregades han estat enormes a zones extensíssimes del país | Vitisphere

David Piquemal, de Domaine de Danis, que ha perdut el 100% de la seva producció a les 40 hectàrees de vinyes que té a Castelnau d’Auzan, ha assenyalat les companyies asseguradores com a responsables si “no se’n surten aquest any”, perquè els han pressionat, han “canviat les condicions dels contractes”, etc.

Ajudes per adaptar-se al canvi climàtic

Tot plegat, però, no és una situació excepcional sinó, de fet, una conseqüència directa del canvi climàtic. El cap de l’organització de vinaters independents de França, Jean-Marie Fabre, recorda que en endavant “els anys estranys seran aquells en què no hi hagi fenòmens meteorològics adversos” i ha demanat ajudes al govern per prevenir-los i protegir els conreus d’aquestes pedregades però també de les glaçades, les sequeres i altres problemes que, de ben segur, patiran cada cop més en el futur.

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa