VadeVi
El Penedès està llest per a una verema saludable i segura davant la COVID-19
Verema DO Penedès

!--akiadsense-->

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, acompanyat pel gerent de la regió Metropolitana Sud del Departament de Salut de la Generalitat, Joan Puigdollers, ha presentat aquest matí les iniciatives que es duran a terme per tal que la campanya de la verema al Penedès es dugui a terme en les màximes condicions sanitàries tenint en compte la situació d’emergència per la COVID-19.

Pere Regull ha recordat que la Comissió de la Verema de l’Alt Penedès fa molts anys que funciona aglutinant un ampli ventall d’institucions i organitzacions (sindicats de treballadors, organitzacions agràries i l’administració pública) que aborden un treball concertat amb motiu de la collita del raïm. “Enguany amb motiu de la pandèmia hem cregut que el Departament de Salut hi havia de ser per garantir una verema saludable i segura”, ha ressaltat l’alcalde. Una de les accions que es durà a terme és l’edició d’un tríptic informatiu amb un seguit de recomanacions bàsiques tant per als empresaris que contracten com per a les persones que treballaran a la verema així com les pautes que s’han de seguir en cas de tenir algun símptoma de COVID-19. “Es tracta de normes bàsiques relacionades amb la distància social, l’ús de mascareta i guants, la higiene personal i dels espais, evitar compartir estris de treball, utensilis i mitjà de transport si és possible, etc. En definitiva, tot allò que com a societat ja hem de tenir interioritzat”, ha dit l’alcalde. Pere Regull ha remarcat que qualsevol viticultor o pagès que contracti treballadors que es trobi amb qualsevol dubte o incidència relacionada amb la COVID-19 truqui al 061, ja que si hi ha algun positiu caldrà seguir la traçabilitat i aïllar els contactes estrets, que han de quedar confinats i en situació de baixa laboral.

El tríptic es distribuirà a través del Consell Comarcal de l’Alt Penedès a tots el municipis de la comarca, a tots els membres de la comissió de la Verema, als sindicats i patronals del sector, etc.

Per altra banda, l’alcalde ha detallat els diversos equipaments que es posaran en marxa per donar suport a les persones que estiguin buscant feina a la verema. Per una banda, l’alberg humanitari gestionat per Creu Roja que cada any s’obria al Pavelló Firal amb una cinquantena de places per a persones que buscaven feina s’obrirà també enguany, entre el 21 d’agost i el 14 de setembre. El mecanisme per accedir-hi serà que, després que la Policia Local verifiqui que la persona està donada d’alta de la Seguretat Social, se l’acompanyarà a l’alberg humanitari i se li farà la prova PCR. Mentre està buscant feina se’ls proporcionarà esmorzar, higiene personal, sopar i allotjament nocturn.

L’altre equipament serà l’hotel COVID per a persones que s’hagin diagnosticat com a positives amb motiu de la verema i no tenen on confinar-se. Aquest hotel estarà ubicat a l’Hospitalet de Llobregat.

Un altre equipament, que encara està pendent de decidir-se’n la ubicació, però que serà als afores de Vilafranca per garantir l’aïllament, estarà destinat a persones confinades que no han donat positiu en les proves PCR.

Finalment, el centre cívic l’Escorxador acollirà les proves PCR que es practicaran als temporers que després s’hagin de derivar a l’alberg humanitari i incidències que hi pugui haver amb treballadors que ja estiguin fent la verema.

L’objectiu, segons Regull, és que sigui una verema “segura i controlada, i que, quan es doni un cas positiu, estiguin clars els procediments a seguir i se’n pugui fer la traçabilitat”.

L’alcalde ha insistit que, tenint un alberg habilitat en condicions, “no permetrem que es formin grups de temporers al carrer que puguin crear un problema de salut pública” i ha advertit que, davant d’una verema que es preveu excel·lent pel que fa a la qualitat però molt minvada pel que fa a la producció sobretot per la plaga del míldiu, “si un veremador ve al Penedès sense feina, serà molt difícil que en pugui trobar”.

Per la seva banda, gerent de la regió Metropolitana Sud de Salut, Joan Puigdollers, ha agraït la tasca de la Comissió de la Verema i ha insistit que ara per ara “l’única vacuna que tenim és la distància, la higiene de mans i la mascareta. N’hem de fer ús per respecte a un mateix i a la resta de ciutadans”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa