VadeVi
Pere Llopart, l’home que es presentava lliurant dues targetes
  • CA
Pere Llopart va morir aquest dimarts als 91 anys
Pere Llopart va morir aquest dimarts als 91 anys | Llopart

!–akiadsense–>

Pere Llopart era el cap de la família Llopart i als 91 anys i sense cap malatía prèvia va morir. La seva família assegura que “ha estat vital fins a l’últim moment”. I en un vídeo el recorden “per la seva vitalitat, empenta i estima al món vitivinícola”. Una peça que acaben amb el lema “ex vite vita” (la vida ve del cep) que guia el celler.

En qualsevol dels esdeveniments de premsa que organitzava el celler s’acostava als asistents i molt educadament es presentava: “Sóc Pere Llopart”. Evidentment tothom sabia qui era i segurament ell ho tenia molt present, però per si de cas no donava res per suposat i mantenia les formes. I aleshores lliurava una targeta seva i una altra de la seva esposa Jacinta Llopart. D’ella deia que a més de la seva companya de vida, havia estat imprescindible pel desenvolupament del negoci.

Assegurava que sempre va tenir molt clar que es dedicaria al vi i als escumosos tot i la reticència del seu pare que considerava que “fer vi era molt complicat”. Però deia que se sentia hereu de les més de 25 generacions de la família dedicades a la vinya i també del pare, l’avi i el besavi que havien treballat amb el vi escumós. Primer xampany, després cava i finalment Corpinnat.

Va ser pioner en l’elaboració de caves brut nature, és a dir sense sucre afegit i l’any 2013 en la primera edició dels Premis Vinari, es va reconèixer la seva trajectòria en el món del vi. Deia que agraia profundament aquest reconeixement “perquè són molts anys de treball i això de vegades no es té prou en compte i en aquest sector de vins i caves l’antiguitat i la tradició té alguna cosa a veure. Un vinater jove pot fer un bon vi però fins i tot des d’un punt de vista mundial es relaciona molt amb l’antiguitat del celler”.

Però tot i donar molta importància a la tradició era generós a l’hora d’animar a joves vinaters. Assegurava que els Premis Vinari, recordem que aleshores tot just s’estrenaven i sortien a escena com una cosa desconeguda, havien fet un gran esforç per trobar la col·laboració dels sector. “Us animo a continuar endavant, perquè de vegades hi ha coses com aquests premis que sembla que surtin com bolets i no és així, al darrera hi ha una base, perquè s’organitza a partir de gent molt coneixedora del sector. A més, crec que serviran per descobrir tantes petites empreses que han tingut premis perquè obtenen vins que mereixen ser destacats. Això és molt positiu, sobretot per la gent jove, perquè el mercat és duríssim”, afirmava.

Anys després, al 2017 i coincidint amb el 130è aniversari del celler, recollia la Creu de Sant Jordi, la primera vegada que un celler rebia aquesta distinció. La Generalitat destacava “el treball dut a terme per la família per a situar-se en un lloc privilegiat del sector i per la seva voluntat d’innovació constant, la qualitat i el rigor dels seus mètodes de viticultura i el respecte a la natura”.

N’estava molt orgullós, així com també del reconeixement que li va fer la Confraria del Cava a finals del 2018. La Confraria del Cava, tot i que Llopart ja no hi està vinculat des del moment en que va sortir de la DO Cava juntament amb els altres 5 cellers fundadors de Corpinnat, ha estat alguna de les entitats que han recordat la figura de Llopart a través de les xarxes.

També ho han fet Jordi Bort, ex director general de l’Incavi i des del mes de setembre és el director general de Llopart.

Han estat moltes les mostres de condol i en recollim unes quantes. Aquest dijous es farà el funeral en record de Pere Llopart a les 12h a l’Església de Sant Sadurní.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa