
La desena edició del Festival Internacional de Cinema del Vi presenta els seus Premis Honorífics, que reconeixen figures essencials en els àmbits del cinema i del vi. El director, guionista i productor Pere Portabella i l’equip del Sàpiens del Vi, un projecte liderat per Ferran Adrià i Ferran Centelles, seran guardonats al Most 2020 per la seva destacada contribució a la cinematografia catalana, d’una banda, i a la divulgació de la cultura del vi, per l’altra.
El cineasta Pere Portabella serà homenatjat al Most 2020 amb un Premi Honorífic per una llarga trajectòria marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic. Com a productor, va desafiar la censura amb Los golfos, de Carlos Saura, o Viridiana, de Luis Buñuel. Als anys 60, el cineasta figuerenc va ser un dels màxims exponents de l’Escola de Barcelona i durant la Transició va exercir la política, per tornar al cinema anys després amb obres com Pont de Varsòvia (1989), la seva participació al documental coral ¡Hay motivo! (2004) o El silenci abans de Bach (2007).
L’equip Sàpiens del Vi rebrà també un Premi Honorífic Most 2020 per ser un instrument de divulgació únic en la cultura del vi. El Sàpiens del Vi per a la restauració gastronòmica és una obra creada per la Bullipèdia, projecte de Ferran Adrià i El Bulli Foundation, repartida en diversos volums que pretén reunir el coneixement necessari per a comprendre el planeta vi i el paper que juga en un context gastronòmic. El contingut ha estat desenvolupat sota la direcció del sommelier Ferran Centelles i la col·laboració de Vila Viniteca, i hi ha intervingut un equip multidisciplinari format per investigadors científics, sommeliers, cuiners, filòsofs, historiadors i correctors estilístics.
El plat fort del most és la secció Collita que recull el millor de la producció audiovisual internacional. Amb un total de 41 treballs seleccionats, que inclouen 14 documentals, 10 ficcions i 17 espots, la tria que ofereix Collita enguany dona cabuda a una gran diversitat en l’àmbit temàtic del cinema de la vinya i el vi.
Avançament de la secció Collita 2020
Les visions més actuals sobre la vitivinicultura es combinen amb l’esperit tradicional, mostrant un panorama ric i transversal que els amants del vi i del cinema podran descobrir del 5 al 15 de novembre a Vilafranca del Penedès. Legado italiano (Brasil, 2019), de Márcia Monteiro, A Wonderful Kingdom (Estats Units i Portugal, 2018) de Carlos Carneiro. L’Âge d’or (França, 2020) un diari filmat, dirigit per Jean-Bapstiste Alazard. Vignes dans le rouge (França, 2020), de Christophe Fauchère. From The Vine (Itàlia i Estats Units, 2019) Envino Veritas: Galicia del terroir al natural (Espanya, 2020) és la tercera i darrera part de la trilogia de Pablo Alonso sobre el vi a Galícia. Wine Masters: Penedès, Spain (Països Baixos, 2020) és l’episodi de la sèrie independent Wine Masters dedicat al Penedès. El canvi climàtic i la recuperació de varietats ancestrals són els temes més importants en aquesta peça que explica la història de la Família Torres.