VadeVi
Plaers salins amb nèctar de les vinyes dels Aspres
  • CA

Seguint amb el nostre repàs pels guardonats als Premis Vinari 2015, avui també ens vestim d’or i ens apropem a la localitat de Cantallops, a l’Empordà, per a gaudir del Blanc del Aspres 2013.

Fet amb un cupatge de 70/30 en aquest ordre amb garnatxa blanca i roja (lledoner com en diuen els tocats per la tramuntana), aquest blanc passa cinc mesos de criança en fusta d’Allier fent-li bâtonnage“> (remoguts amb un bastó) cada dues setmanes per a donar-li una major expressivitat.

És un vi d’aquells que se’n diu gastronòmic per la seva complexitat i estructura. El Blanc dels Aspres sembla a primera vista, un vi sense criança pel seu color brillant pàl·lid amb reflex verdós. Però al nas es presenta en tot el seu esplendor i ofereix tocs balsàmics molt fàcils de reconèixer, una explosió de cítrics i tocs de llevats propis d’un pastís de poma. És en boca quan es mostra més voluptuós, un tant licorós, ampli i sobretot molt llarg en el post gust per la seva acidesa, cosa que li augura llarga vida.

Precisament per aquesta acidesa el podem maridar amb formatges i, aprofitant que estem per les comarques gironines, també el combinarem amb un trinxat de la Cerdanya per la seva estructura i la seva carnositat. Tot i que el trinxat és un plat molt consistent, l’acidesa del vi que ens ocupa ens deixarà la boca com una patena. Neta i preparada per al següent mos amb aquell regust de préssec.

Amb una sopa de farigola, aquest blanc també ens encaixa bé pels tocs de herbes aromàtiques i de pi (pinyons). Però, si hi ha una cosa que destaca a la cuina de l’Empordà son els productes de la mar. La Mediterrània ens regala els seus fruits i les captures als ports gironins ens omplen la nevera durant tot l’any, però especialment per Nadal. És per això que si ens preparem uns “marisquets” a la planxa o en suquet, amb tota la seva salinitat i els tocs iodats de mar, el vi ideal per acompanyar el plat és sens dubte aquesta garnatxa empordanesa.

Per a donar-li un toc oriental, prepareu una mica de palometa en cru, amb eriçons de mar i salsa de miso japonès. Plaer de déus amb el nèctar del Aspres.

Javier Campo és sommelier del restaurant Villa Retiro de Xerta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa