VadeVi
Nova edició dels premis a la promoció i estudi de la pedra seca

La Denominació d’Origen Pla de Bages convoca una nova edició dels Premis Viu la Pedra Seca. Sent el Bages testimoni d’un rellevant patrimoni en pedra seca, on s’hi ha documentat fins a 6.500 barraques de vinya, la DO pren la responsabilitat de vetllar per la seva conservació i dona vida a aquest certamen que es marca un doble objectiu: d’una banda, la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la seva posada en valor a partir de la promoció, l’estudi, la investigació, la recerca i l’educació vinculada a aquest patrimoni vitícola, principalment en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

En aquest sentit, doncs, s’estableixen dues categories: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor d’aquest patrimoni.

La categoria “pedra seca” fa referència a les barraques de vinya, tines, marges i murs… construïdes totalment amb la tècnica de “pedra seca”, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava. Per presentar-s’hi cal afegir a la inscripció fotografies d’abans de la restauració. Els participants podran participar amb més d’una construcció.

En la temàtica “pedra viva” es volen posar en valor els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur .

Hi haurà dos premiats per categoria. Els premis pedra seca a la rehabilitació seran de 700 i 400€ respectivament i els Pedra viva a la recerca, projecció i posada en valor seran de 400 i 200€.

El jurat el conformen experts en construccions de pedra seca i persones relacionades amb el sector vitícola del Bages, entre els quals, Joan Francesc Baltiérrez, President Confraria dels Vins del Bages, Albert Fàbrega, expert en construccions de pedra seca o Eva Farré, secretària del Consell Regulador de la DO Pla de Bages.

Per a participar-hi cal presentar les propostes abans del 21 de juny de 2022 al Consell Regulador de la DO. El lliurament dels premis es farà a primers d’octubre. Podeu trobar les bases i informació de la convocatòria a www.dopladebages.com.

Des de fa 25 anys que es celebra el Concurs de Rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca al Bages, en la que aquesta en serà la seva 10a edició. Gràcies a totes aquestes edicions s’han pogut recuperar nombroses construccions en pedra seca que ajuden a mantenir el territori viu d’aquestes edificacions i murs tant singulars del nostre paisatge.

En aquesta desena edició es compta amb el suport d’entitats del territori relacionades amb la història i el patrimoni de la pedra seca com el Centre d’Estudis del Bages, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, i el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa