La Denominació d’Origen Pla de Bages convoca una nova edició dels Premis Viu la Pedra Seca. Sent el Bages testimoni d’un rellevant patrimoni en pedra seca, on s’hi ha documentat fins a 6.500 barraques de vinya, la DO pren la responsabilitat de vetllar per la seva conservació i dona vida a aquest certamen que es marca un doble objectiu: d’una banda, la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la seva posada en valor a partir de la promoció, l’estudi, la investigació, la recerca i l’educació vinculada a aquest patrimoni vitícola, principalment en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

En aquest sentit, doncs, s’estableixen dues categories: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor d’aquest patrimoni.

La categoria “pedra seca” fa referència a les barraques de vinya, tines, marges i murs… construïdes totalment amb la tècnica de “pedra seca”, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava. Per presentar-s’hi cal afegir a la inscripció fotografies d’abans de la restauració. Els participants podran participar amb més d’una construcció.

En la temàtica “pedra viva” es volen posar en valor els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur .

Hi haurà dos premiats per categoria. Els premis pedra seca a la rehabilitació seran de 700 i 400€ respectivament i els Pedra viva a la recerca, projecció i posada en valor seran de 400 i 200€.

El jurat el conformen experts en construccions de pedra seca i persones relacionades amb el sector vitícola del Bages, entre els quals, Joan Francesc Baltiérrez, President Confraria dels Vins del Bages, Albert Fàbrega, expert en construccions de pedra seca o Eva Farré, secretària del Consell Regulador de la DO Pla de Bages.

Per a participar-hi cal presentar les propostes abans del 21 de juny de 2022 al Consell Regulador de la DO. El lliurament dels premis es farà a primers d’octubre. Podeu trobar les bases i informació de la convocatòria a www.dopladebages.com.

Des de fa 25 anys que es celebra el Concurs de Rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca al Bages, en la que aquesta en serà la seva 10a edició. Gràcies a totes aquestes edicions s’han pogut recuperar nombroses construccions en pedra seca que ajuden a mantenir el territori viu d’aquestes edificacions i murs tant singulars del nostre paisatge.

En aquesta desena edició es compta amb el suport d’entitats del territori relacionades amb la història i el patrimoni de la pedra seca com el Centre d’Estudis del Bages, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, i el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa