VadeVi
La importància de la vinya en el Pla Territorial de l’Alt Penedès
  • CA
DIV Penedès

!–akiadsense–>

La Plataforma “Defensem la Identitat Vitivinícola del Penedès” (Plataforma DIV Penedès) ja disposa de les primeres conclusions dels treballs de l’equip de tècnics per aportar valor i coneixement a la redacció del futur Pla Territorial Parcial de l’Alt Penedès (PTPP), posant el focus en el caràcter vitivinícola del Penedès.

El primer treball, dirigit per l’economista Miquel Morell (Promo Assessors Consultors S.A.), s’ha centrat en fer una anàlisi econòmica de la cadena de valor de la vinya, com element necessari i territorialitzat. Aquesta anàlisi té principalment la finalitat de posar en valor i quantificar econòmicament l’espai de la vinya. Aquesta és la primera vegada que s’introdueix una visió econòmica tan específica en un pla territorial, fet que aporta un nou element de coneixement que la Plataforma DIV Penedès vol que s’incorpori en el futur Pla Territorial.

El segon treball, fet per l’enginyers de camins Jordi Julià ( Trn Taryet) s’ha centrat en analitzar la xarxa viària del Penedès. Julià fa un recorregut històric dels plans d’infraestructures per centrar l’origen dels traçats actuals i proposats, que en alguns casos, com en el del Quart Cinturó, responen a previsions de models d’assentaments que no s’han arribat a produir -i ni se’ls espera. Així, l’anàlisi demostra i conclou la innecessarietat de mantenir una via d’alta capacitat, com seria el traçat del Quart Cinturó al Penedès, davant d’un horitzó immediat d’absència de peatges a l’A-7. Concretament, es proposa resoldre el final del Quart Cinturó en l’àmbit de la ròtula Martorell-Abrera.

El tercer treball, fet per l’arquitecte urbanista Sebastià Jornet (Jornet Llop Pastor Arquitectes), ha fet una anàlisi dels assentaments residencials i d’activitat del Penedès. L’estudi ha posat en relleu l’excés de sòl urbanitzable, estimant que existeix una reserva de sòl residencial planificat, suficient per abastir els propers 100 anys, proposada alhora amb molt baixes densitats. També conclou la suficiència de sòl d’activitat planificat, que és més del doble del que hi ha actualment. En aquest context es qüestiona la necessitat de les noves infraestructures pensades per donar servei a creixements que en principi no s’han de produir.

El quart treball dirigit l’arquitecte paisatgista del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, el Dr. Miquel Vidal, presenta per primera vegada -com a element de coneixement també innovador- una metodologia per desenvolupar un atles de qualitat paisatgística de la vinya, i per l’avaluació de les pertorbacions en aquest espai.

Finalment, el darrer treball fet per l’enginyer agrònom, Ignasi Grau (Igremap SLP). consisteix en una proposta d’ordenació dels espais oberts plantejant, entre d’altres, una lectura conjunta de l’espai vitivinícola. Concretament, el que es suggereix és categoritzar els espais oberts en tres classes de sòl: els d’especial protecció, els protegits i els sòls ordinaris, evitant una excessiva fragmentació i compartimentació de les propostes que s’han portat a terme fins ara.

La Plataforma DIV Penedès compartirà el resultat d’aquests treballs amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb qui ja ha mantingut reunions, i on s’ha manifestat la voluntat d’escoltar les propostes elaborades i la possibilitat, si s’escau, d’incorporar-les al futur Pla.

Es preveu que els treballs siguin publicats en un únic document a finals de juny a la web de la Plataforma DIV Penedès www.preservemelpenedes.com

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa