Són conceptes que a vegades es cofonen, es superposen i no sempre queden clars. Alguns fan referència a maneres d’elaborar i d’altres simplement a qüestions legals. Fem quatre pinzellades per aclarir conceptes.

Què és un vi ecològic?

Només es pot assegurar que un vi és ecològic si s’ha fet a partir d’una viticultura que tingui la certificació oficial. És a dir, hi ha una normativa de la UE en la que s’especifiquen quines són les pràctiques permeses i no permeses, en aquest cas, a la vinya i hi ha un organisme, a Catalunya el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) que ho certifica i per tant dona dret a especificar-ho a l’etiqueta. D’aquesta manera es garanteix que les pràctiques desenvolupades s’han realitzat correctament. Diríem que és una qüestió estrictament legal i que fa referència al treball de la vinya i no pas a la manera d’elaborar-lo.

!--akiadsense-->

Un vi pot ser ecològic i no tenir la certificació?

Sí. Un vi pot estar elaborat amb molta cura pel mediambient o sense haver fet servir alguns components químics prohibits. Ara bé, no es podrà especificar a l’etiqueta del vi si no té la certificació oficial.

Què és un vi natural?

Un vi natural és aquell que s’ha fet amb la mínima intervenció possible tant a la vinya com en la seva elaboració. No s’hi ha afegit cap tipus d’additiu i tant sols sulfits. Això no vol dir que de sulfits no en contingui, només que no se n’han afegit. A l’estat espanyol aquesta pràctica no està regulada i el terme ‘natural’ no es pot indicar a l’etiqueta. Així que si veieu ‘natural’ a una etiqueta de vi desconfieu. Precisament perquè no està regulat hi ha moltes elaboracions possibles i en la majoria dels casos d’emmarca en una filosofia de vida. En aquest cas és millor que us informeu amb el productor-elaborador.

Un vi natural és ecològic?

Tots els vins que es denominen extraoficialment naturals estan fet a partir d’un respecte màxim per la natura i d’una mínima intervenció i per tant sempre el tractament de la vinya serà molt respectuós. Però recordem que en el cas de l’agricultura l”ecologia’ és una certificació. És el compliment d’un requisits determinats i només així es pot especificar a l’etiqueta. Ara bé, les pràctiques que s’utilitzen a la vinya per elaborar vins naturals és molt respectuosa amb el medi ambient.

Què és un vi biodinàmic?

Un vi biodinàmic és aquell que en la viticultura se segueixen els preceptes de Rudolf Steiner, el pare de l’antroposofia, entesa com un camí de coneixement que vol conduir allò que té d’espriitual l’ésser humà a allò que és espiritual a l’univers. Així, no només es treballa amb les forces de la natura de la terra, sinó que també es tenen en compte les forces que provenen del cosmos, les influències dels ritmes solars, de la lluna de les constel·lacions i dels planetes del sistema solar. Aquesta pràctiques s’apliquen també en la vinya i hi ha un organisme privat internacional que les certifica. És Deméter i tot i que no és públic, tothom reconeix aquesta associació com a màxima autoritat per donar el vist i plau als vins biodinàmics.

Els vins biodinàmics són ecològics?

Els vins biodinàmics són ecològics sempre. Deméter és una de les condicions que posa per poder acreditar la seva producció com a biodinàmica. Així, si us trobeu davant un vi ecològic, natural o biodinàmic, tots ells estan elaborats amb una certa cura pel medi ambient, la terra, i amb voluntat de deixar que la natura s’expressi.

Els vins vegans són vins ecològics, nautals o biodinamics?

Podrien ser dels tres tipus, però també podrien ser vins que no hi tinguessin res a veure, fets a partir d’agirucltura convencional, perquè la característica principal per ser vins vegans és que no s’hagi fet servir cap producte d’origen animal tal com explicàvem en aquest reportatge. Tampoc estan regulats. Alguns elaboradors ho posen a l’etiqueta però això no és cap garantia perquè no hi ha cap segell que ho certifiqui.

Vins sostenibles, orgànics o biològics estan regulats?

Aquests conceptes es fan servir bàsicament per fer referència a pràctiques saludables, però són molt difosos. Legalment no estan regulats i certificats pel que fa als vins. En moltes ocasions són un reclam per vendre vi en una època en la que la tendència del mercat és a la recerda de productes respectuosos amb el medi ambient o que siguin saludables (dos supòsits que no sempre són sinònims). Us recomanem que us dirigiu al celler o al seu web per conéixer-ne més detalls.

Nou comentari

Comparteix