VadeVi
Prendre vi negre seguint una dieta mediterrània redueix el càncer de mama un 70%
  • CA
El doctor Ramon Estruch durant la presentació dels última estudis sobre els beneficis del vi a la salut

!--akiadsense-->

Ramon Estruc és metge, i aquest dijous ha estat l’encarregat de defensar el consum moderat de vi pels seus efectes beneficiosos sobre la salut. Consultor Sénior de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor de la Facultat de Medicina de la UB i a més investigador sobre els efectes de la dieta mediterrània a la salut i també del consum moderat de vi i cervesa, ha detallat amb estudis a la mà, els beneficis de beure vi sobre el nostre cos. En el marc de Vins Vinents, el congrés sobre vi que organitza l’Incavi i l’Associació Vinícola Catalana ha explicat que aquesta beguda protegeix especialment de malalties cardiovasculars, també incideix en la pressió sanguínia, en la sensibilitat a la insulina, es comporta com un antiinflamatori, és antioxidant i a més a més pot arribar a reduir fins un 70% el càncer de mamà sempre i quan es faci seguint la dieta mediterrània.

Les explicacions del doctor Estruch, fetes a través de vídeo conferència han estat molt detallades i s’han bastat sempre en estudis científics, realitzats arreu del món els últims 20 anys i publicats en revistes de prestigi. Però també en els seus propis, més de 300 a l’entorn de la dieta, el vi i la cervesa.

La principal conclusió que a priori podria semblar molt lògica però que cal destacar, és que una dieta saludable, prenent de base la dieta mediterrània que inclou prendre vi moderadament, amb un exercici, no cal excessiu però constant, ens allargarà la vida.

Es vins de la DO Costers del Segre amb un sol clic

!--akiadsense-->

En concret pel que fa al vi i perquè tingui beneficis sobre la nostra salut, la recepta és:

-Fer-ne un consum moderat. La quantitat variarà en funció del sexe, però també del pes i així com a mitjana estaríem parlant d’una copa i mitja al dia.

Consumir-ne diàriament. És millor que concentrar la mateixa quantitat setmanal en un dia o dos.

El més saludable és el vi negre perquè conté més polifenols. El vi blanc i els escumosos també ho són de saludables però menys i la cervesa estaria en tercer lloc tot i que molt per sobre dels alcohols destil·lats.

-I entre el vins negres, el més saludables són els joves perquè tenen més polifenols que els envellits, tot i que aquests últims també poden haver xuclat polifenols de la fusta de les bótes on s’han criat.

Botes del celler Oller del Mas que acusa fort la crisi del coronavirus

!--akiadsense-->

Amb totes les investigacions a la mà, el doctor Estruch ha detallat que hi ha estudis que s’han centrat en analitzar els efectes beneficiosos de l’alcohol en sí mateix, que molt al contrari del que podria semblar en té, sempre que el seu consum sigui moderat. I serveix principalment per prevenir malalties cardiovascular.

La base la trobem en un estudi de Harvard en el que es va fer el seguiment de 123.000 persones durant 25 anys i la conclusió va ser que els 5 principals determinants de la salut són:

No fumar

Estar prim

Mantenir una dieta saludable

Activitat física de més de 6 hores setmana

I consumir entre 5 i 15 grams d’alcohol, cada dia

No obstant això l’investigador recorda que el límit és molt prim realment i que un consum excessiu d’alcohol té l’efecte contrari i ja no és que no sigui beneficiós sinó que és molt perjudicial, fins i tot encara que no s’arribi a l’alcoholisme.

En aquest sentit també ha fet referència a dos estudis publicats a la revista Lancet els dos últims anys en els que les conclusions són totalment contraries al consum d’alcohol. Explica que ha detectat una certa predisposició contrària a l’alcohol dels autor dels estudis i també creu que no ha fet una bona discriminació entre els diferents tipus de begudes alcohòliques.

Precisament filant més prim ha mostrat estudis en els que s’han comparat diferent begudes alcohòliques. S’ha comprovat que a més de l’efecte de l’alcohol, en el cas del vi i especialment el vi negre, per la càrrega polifenòlica que té del raïm, el seu consum moderat ajuda a reduir fins a un 24% les malalties cardiovasculars, molt per sobre de si es consumeix per exemple ginebra.

El doctor Estruch en tot moment ha deixat clar que no hi ha una sola visió en el món científic i que per exemple entre els que estan d’acord que l’alcohol moderat beneficia la nostra salut, “els americans creuen que és l’alcohol en general i a Europa creiem que és el vi i a més el negre pels polifenols que li donen aquest valor afegit”.

Així un treball d’investigació va determinar que després de prendre vi negre de forma moderada durant un mes, es detectaven els efectes antiinflamatoris i d’aquesta manera s’evitava l’inici del procés de l’arteriosclerosi.

Càncer i alcohol

!--akiadsense-->

Ara bé, pel doctor Estruch és molt important la relació entre l’alcohol i el càncer perquè s’ha demostrat que hi té una fora incidència, i més encara entre l’alcohol i el càncer de mama perquè s’ha vist que hi ha una relació directa amb el consum excessiu d’alcohol. Però estudis recents han comprovat que prendre vi negre seguint una dieta mediterrània pot reduir l’aparició d’aquest tipus de càncer fins a un 70%. Estruch adverteix però que sense la dieta equilibrada i saludable, ja es pot beure vi que no tindrà els efectes beneficiosos desitjats.

En conclusió pel doctor Estruch “el vi és protector a tots els nivells que hem mirat. Realment l’alcohol té uns efectes negatius però el vi amb moderació té efectes positius sobre l’alzheimer, les malalties cardiovasculars, o el càncer de mama. Ara bé, si ens passem o si la dieta no és saludable ens perjudicarà”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa