L’objecte del conveni, que s’ha pressentat aquest divendres, promogut per l’Associació Cooperació Rural per Desenvolupament (ACORD), és el projecte pilot d’implantació d’una finca de vinya en regadiu en la zona del Riucorb, que ha de ser una referència per a les explotacions de vinya ubicades en les zones del Segarra–Garrigues.

L’acord, apadrinat pel Departament d’Agricultura, l’han signat l’Associació ACORD, la propietat de la finca, el Grup Codorniu, Aigües del Segarra Garrigues SA (ASG), el Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre, l’Associació de Cellers i Productors Agroalimentaris de la Vall del Riucorb, els Cellers Torres, i la Comunitat General de Regants del Segarra-Garrigues.

En concret, el projecte contempla la instal·lació i obtenció de referències productives de raïm i de caves i vins d’una finca pilot de 5,37 hectàrees plantada en el terme municipal de Verdú. En aquesta finca s’hi ha plantat 3 varietats de raïm blanc (macabeu, parellada i xarel·lo) i 4 varietats de raïm negre (cabernet sauvignon, garnatxa negra, ull de llebre i syrah), que serviran de model per a les futures plantacions de vinya en reg que es facin en tot el Segarra-Garrigues.

Codorniu, Torres i l’Associació de 10 cellers de la Vall del Riucorb actuen de motors de la vinya en regadiu en el sistema Segarra-Garrigues dins de les 3 Denominacions d’Origen que hi conflueixen (Costers del Segre, Cava i Catalunya), que pot beneficiar 14.000 hectàrees potencials de 18 municipis de les comarques de la Noguera, l’Urgell i les Garrigues.

La consellera Meritxell Serret ha agraït i felicitat les empreses, entitats i persones que col·laboren en el projecte per actuar com a motor del Segarra-Garrigues, “una col·laboració”, ha dit la consellera, “que permet guanyar fortalesa, impuls i territori, ja que sumem sinèrgies i capacitat de difondre i divulgar la transferència tecnològica i les oportunitats que aquesta diversificació de conreus ens ofereix”.

Serret ha subratllat que aquest, com tots els projectes motors del Segarra-Garrigues (poma de muntanya amb Fruits de Ponent, doble collita per a l’alimentació ramadera amb la Cooperativa d’Ivars d’Urgell, els de festucs amb el Grup Borges) “estan pensats per oferir al territori una alternativa sostenible, competitiva i amb recorregut, de la mà del sector; potenciar la col·laboració entre els agents de la cadena agroalimentària i fer-ho en un espai concret, les noves zones de regadiu del canal, amb l’objectiu de trobar sortides econòmicament i socialment viables per a tots”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa