Catalunya tindrà una Casa de l’Agricultura a la capital del país. Es tracta d’un edifici que servirà perquè les organitzacions professionals agràries més representatives i les federacions de cooperatives tinguin una seu a Barcelona.
Es tracta d’una iniciativa impulsada per la fundació Privada de la Pagesia de Catalunya, Jarc, Asaja i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. De fet representants de totes aqeustes organitzacions, juntament amb el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, han presidit avui l’acte de col·locació de la primera pedra de l’edificis. La Casa de l’Agricultura s’ubicarà al carrer Ulldecona de Barcelona, en el nou barri Pla de Marina.
L’Ajuntament de Barcelona ha cedit els terrenys, la Fundació de la Pagesia aporta 4,3 milions i la Generalitat destina 3,2 milions. Segons les previsions, les obres acabaran d’aquí un any i mig. L’edifici està ubicat en un terreny de 1.500 metres quadrats, tindrà tres plantes d’oficines, planta baixa d’usos comuns i un aparcament subterrani.
[[frase]]
Durant l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra, el conseller Llena i el president de la Fundació Privada de la Pagesia de Catalunya Joan Caball han introduït en el cilindre que contindrà la primera pedra les portades dels diaris del dia, monedes de curs legal, un pergamí amb les seves signatures i també llavors de blat, alfals i ordi. Seguidament, cadascun dels representants de les organitzacions professionals agràries han anat agafant la pala per procedir a tapar la primera pedra amb la sorra de l’obra.
Joaquim Llena ha destacat que “en els temps de corren, es posen poques primeres pedres i aquesta d’avui té una significació especial”. El conjunt de les organitzacions agràries van decidir anys enrere destinar els diners resultats de l’extinció de les cambres agràries locals a aquest equipament, i així disposar d’un espai “que quedi pel país, per les organitzacions i pel demà”. A part d’aquesta aportació del sector, el conseller ha agraït a l’Ajuntament de Barcelona la cessió dels terrenys i ha destacat que el departament contribueix en el finançament de l’obra, aportant poc més del 40% de la inversió. A més ha valorat positivament que la capital de Catalunya acolli la Casa de l’Agricultura, ja que serà “un equipament al servei de tot el sector i del conjunt de la ciutadania”.
Edifici sostenible
Pel que fa a les característiques de l’edifici, l’arquitecte Ramon Sanabria ha explicat que l’edifici d’oficines s’ha fet amb criteris de sostenibilitat i d’estalvi energètic. El seu interior, a més, és totalment flexible i convertible a les necessitats de les organitzacions, que poden veure modificat el seu pes i nombre de membres al llarg dels anys en funció dels resultats de les eleccions a les cambres agràries. L’edifici tindrà tres plantes d’oficines, una planta baixa d’usos comuns i un aparcament soterrani. La sala d’actes estarà al servei del sector i també de la ciutadania.
El conseller i els representants del sector col·locant la primera pedra de la Casa de l’Agricultura FOTO: DAR
El conseller Llena ha destacat la importància d’aquesta iniciativa FOTO: DAR