VadeVi
La producció de vi a l’estat cau un 24% aquest any
  • CA
Roda de premsa de presentació de les dades de producció mundial de vi
Roda de premsa de presentació de les dades de producció mundial de vi

!--akiadsense-->

La producció mundial de vi el 2019 (exclosos els sucs i també els mosts) s’estima que serà d’entre 258 i 267 milions d’hectolitres (Mil. Hl), amb una estimació del punt mitjà de l’interval de 262,8 Mil. hL. La producció vinificada de 2019 ha disminuït en un 10% respecte l’any anterior. Tot i que aquesta diferència de 30 Mil. hL sembla significativa, el nivell de la producció de 2019 es manté en els nivells observats en el període 2007-2016 (amb excepció de 2013). Després de dos anys consecutius que poden definir-se com a “summament inestables”, al 2019 la producció de vi ha tornat als seus nivells mitjans, segons acaba d’anunciar l’Organització Mundial del Vi (OIV). Les darreres dades han estat presentades en roda de premsa a la seu parisenca de l’OIV per part del director general d’aquesta organització sectorial mundial, el català Pau Roca. L’OIV és un organisme intergovernamental de caràcter científic i tècnic de competència reconeguda en l’àmbit de la vinya, del vi, de les begudes a base de vi, del raïm de taula, de les panses i dels altres productes derivats de la vinya. Compta amb 47 estats membres.

En declaracions a Vadevi, Pau Roca ha manifestat que la minva de la producció a tot l’estat “és conseqüència dels efectes puntuals del clima”. Puntualitza el director general de l’OIV que “no es pot parlar de canvi climàtic en una sola collita”. Les dades de l’OIV no compten amb una anàlisi de Catalunya. Segons Pau Roca, “no disposem de dades separades de l’estat en aquesta presentació ràpida que hem fet, quasi immediata després de les veremes”.

Pau Roca, el director general de l'OIV en la presentació d'aquestes dades
Pau Roca, el director general de l’OIV en la presentació d’aquestes dades

!--akiadsense-->

Segons les darreres dades de l’OIV, a la Unió Europea (UE), les condicions climàtiques desfavorables -des de gelades fins a sequera- han tingut un impacte significatiu en la producció de vi de 2019, que és inferior a la mitjana. El volum de producció estimat és de 156 Mil. hL (que representa el 60% de la producció mundial). Aquesta xifra és, aproximadament, un 15% més baixa respecte a l’any anterior. Això implica una reducció significativa en uns 26,7 Mil. hL pel que fa a la producció de 2018 (182,7 Mil. hL).

Amb poques excepcions, les estimacions preliminars per a la producció de vi de 2019 són inferiors a la mitjana en els principals països de la UE. En comparació amb el volum excepcionalment alt de la producció del 2018, s’observa una disminució del 15% a Itàlia (46,6 Mil. hL), d’un 15% a França (41,9 Mil. hL) i del 24 % a l’estat espanyol (34,3 Mil. HL). Això pot explicar-se, principalment, “per les condicions climàtiques inestables entre les quals destaca una primavera molt freda i plujosa seguida d’un estiu extremadament càlid i sec”, segons l’OIV. Aquesta reducció respecte a 2018 es registra en la majoria els països de la UE. No obstant això, mentre que a Itàlia, França i Espanya (que junts representen el 80% de la producció de la UE) la producció és baixa no només pel que fa a 2018 sinó també comparada amb la seva última mitja quinquennal, altres països com Alemanya (9,0 Mil. HL, -12% / 2018), Àustria (2,6 Mil. HL, -4% / 2018), Romania (4,9 Mil. HL, -4% / 2018), i Hongria (3,2 Mil. HL, -6% / 2018) mantenen els nivells de producció iguals o fins i tot per sobre de seva última mitja quinquennal. Portugal, amb 6,7 Mil. HL en 2019, és l’únic país de la UE amb una producció de vi més elevada que l’any anterior (+ 10% / 2018) i superior a la seva mitjana quinquennal (+4%).

Pel que fa a la resta del món es preveu una lleugera disminució de la producció de vi als Estats Units d’Amèrica (que representa, aproximadament, el 12 % de la producció de l’hemisferi nord). Als EUA l’estimació preliminar és de 23,6 Mil. hL de producció de vi (−1 % / 2018). Així mateix, segons ha informat l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMv), l’estat espanyol va exportar gairebé 73 milions de litres per valor de 301.400.000 euros al mercat nord-americà en l’interanual a juliol de 2019 (última dada disponible), a un preu mitjà de 4,14 € / litre.

A Amèrica del Sud, la producció de vi ha disminuït en comparació amb 2018, especialment a Argentina i Xile. A Sud-àfrica es registra un nivell de producció inferior a la mitjana per segon any consecutiu, i Austràlia i Nova Zelanda mostren uns nivells de producció lleugerament inferiors pel que fa a 2018.

El consum de Cava cau una mica més del 6%

Vins amb DOP i IGP compensen la caiguda del valor del vi sense indicació a les llars de tot l’estat, segons un recent informe de l’OeMv. Les dues categories van créixer en el primer trimestre d’aquest any, i ja suposen el 65% del valor total de vi consumit al canal d’alimentació espanyol, amb 137,7 milions d’euros el DOP i 16 milions l’IGP. En canvi, cau la despesa en vins sense indicació, escumosos i vins d’agulla. El vi rosat amb DOP creix un 41% en volum i un 74% en valor. Amb denominació d’origen, destaca “l’espectacular augment del rosat”, amb lleuger descens de negres i blancs, els tres a preus més alts, sobretot el rosat. Les llars espanyoles van mantenir estable la seva inversió en vi en el primer trimestre de 2019, amb 236.500.000 d’euros (-0,3%), tot i comprar una mica menys de volum (-2,5%), fins als 86,6 milions de litres. El preu mitjà va pujar un 2,3% fins als 2,73 € / litre (+ 6 cèntims).

L’ampolla de 75 cl. és clarament l’envàs més demandat, en suposar el 80% de la despesa total en vi, a un preu mitjà que puja fins als 2,87 € per ampolla (3,82 € / litre). L’OeMv també informa que es “dispara” el consum en format bag-in-box. Les begudes amb vi (s’inclouen sangries, negres d’estiu i vermuts) creixen prop del 20%. El valor del vi es manté per davant del de la cervesa.

El vi tranquil amb Denominació d’ Origen Protegida (DOP) guanya quota com a primer vi consumit en termes de valor amb 137,7 milions d’euros (+ 0,8%), el 58% del total, mentre que va caure menys que la mitjana en volum (-1,5%), situant-se en els 33,6 milions de litres, el 38,8% del total consumit. En aquest aspecte, el vi tranquil sense DOP ni IGP segueix sent el més consumit, encara que va marcar en gran mesura el descens global en caure un 9,2% fins als 37,3 milions de litres, el 43% del total. En valor, segueix molt lluny dels DOP amb 50,2 milions d’euros (-5,2%), en registrar un preu mitjà de 1,35 € / litre (+ 4,4%), molt lluny dels 4,09 euros registrats pel vi amb Denominació (+ 2,3%).

D’altra banda, el consum de Cava i escumosos amb DOP va caure una mica més del 6% en aquest primer trimestre de l’any, fins als 4,2 milions de litres i 19,8 milions d’euros, a preus estables (4,75 € / litre, -1 cèntim), sent el producte vitivinícola més car en l’alimentació espanyola. Hi ha hagut també un fort descens de les compres de vi d’agulla (-14,4% en volum i -17,2% en valor), més moderat per al vi de licor (-3% i -2,5% respectivament).

Aprovades millores al Programa de Suport al Sector Vitivinícola de l’estat espanyol

D’altra banda, el passat 25 d’octubre, el Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret 608/2019 que modifica la normativa vigent per a l’aplicació de les mesures del Programa de Suport 2019-2023 al Sector Vitivinícola Espanyol (PASVE). Es tracta de mesures per a la promoció a tercers països, reestructuració i reconversió de vinyes (inclosa la replantació per motius sanitaris), inversions, collita en verd i destil·lació de subproductes.

Entre les modificacions, s’inclou l’ampliació de les activitats subvencionables i es limita el termini de presentació de renúncies de les operacions aprovades, per poder aprofitar els fons sobrants en altres operacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa