VadeVi
Productors catalans i cadenes de distribució exploren aliances comercials
  • CA

Prodeca ha organitzat el primer Local Buyers Networking, un esdeveniment de negocis en el qual s’ha volgut posar en contacte empreses productores d’aliments i begudes de Catalunya -entre les quals, també elaboradores de vins-, tant ecològics com de proximitat, amb compradors de grans superfícies i distribuïdors catalans i de la resta de l’estat. L’actuació s’ha celebrat aquest dijous a la Llotja de Mar de Barcelona.

Les empreses de vi també han participat en aquesta primera edició | Foto: Unsplash

Més de seixanta productors i una vintena de compradors

Una vintena de compradors i més de 60 productors catalans, entre els quals els cellers Alta Alella, Bodega Miquel Jané, Sumarroca i Cellers Cairats, tots ells productors de vins ecològics, han participat en aquesta la iniciativa en la qual s’ha establert una agenda de reunions individuals d’una durada aproximada de 20 minuts. En total, i durant tot el dia, s’han mantingut més de 120 reunions B2B perseguint l’objectiu de generar noves oportunitats de negoci i potenciar les vendes de productes catalans de proximitat i ecològics.

El format d’entrevistes ràpides és una metodologia que facilita, segons els organitzadors, la tasca comercial dels productors catalans, alhora que maximitza els resultats dels contactes amb els compradors i n’agilitza les relacions. L’actuació, diuen, també reivindica la proximitat geogràfica entre ambdues parts i focalitza la promoció comercial del producte de proximitat i ecològic en el mercat local.

Les empreses de distribució i de grans superfícies participants a l’actuació han estat Alcampo, Aldi, Bonpreu, Caprabo, Carrefour, DPQ, El Corte Inglés, Grup Llobet, Servifruit, Sorli i Veritas.

Local Buyers Networking
Reunions en el marc del primer ‘Local Buyers Networking’ | Foto: Prodeca

Creixent interès pel producte local

La trobada va finalitzar amb un aperitiu amb productes catalans durant el qual els participants pogueren aprofundir de manera més distesa en els contactes obtinguts durant les reunions. El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, hi va participar tot destacant la importància del sector agroalimentari de Catalunya.

“El sector de la distribució ens trasllada cada cop més l’interès i la demanda creixent per part dels consumidors de productes locals; a través de trobades de negoci com la d’avui contribuïm a facilitar que productors de productes diversos i de gran qualitat del conjunt del territori puguin conèixer-se i parlar directament amb potencials distribuïdors dels seus productes, concentrant en un matí múltiples agendes interessants per ambdues parts. Continuarem treballant per reforçar i incrementar aquestes trobades que interessen i promouen les relacions comercials entre empreses productores i distribuïdores del sector agroalimentari, i atén a una demanda ascendent per part dels consumidors”, apuntava Sentmartí.

El producte de proximitat, un sector en creixement

El ‘Mapatge sobre el consum i comercialització dels productes agroalimentaris locals i de proximitat’, fa palesa una anàlisi realitzada per Prodeca a partir d’enquestes a consumidors, distribuïdors minoristes, gran distribució i productors amb segell “Venda de proximitat” per a dimensionar el valor de mercat de productes locals i de proximitat, el producte local guanya protagonisme en la cistella de la compra dels catalans i en l’oferta de la distribució.

Més d’una tercera part dels consumidors enquestats afirma que el producte local suposa més de la meitat del seu cistell de la compra i representa el 77,6% de la compra que realitza la distribució minorista. La facturació dels productors amb segell “Venda de proximitat” s’estima en 1.470 M€, el 3,85% del volum de negoci del total del sector agroalimentari i el 8,9% del total de la despesa del consumidor en alimentació i begudes.

Camp de vinya
Un nou projecte estableix estàndards ecològics per al sector vitivinícola | URV

Catalunya, líder en activitats agroalimentàries ecològiques

El sector de la producció ecològica català segueix creixent any rere any des de l’inici de les primeres produccions ecològiques a Catalunya fa més de 30 anys, i el 2021 va assolir una facturació pròxima als 1.000 milions d’euros, amb un creixement d’un 22,45%, segons les dades de l’Informe de la producció agrària ecològica a Catalunya 2021 presentat pel Consell Català de Producció Agrària.

La indústria agroalimentària ecològica manté la línia ascendent any rere any. Amb més de 2.600 activitats registrades, Catalunya manté en aquest àmbit la seva posició de lideratge estatal amb el major nombre d’operadors transformadors (25,05% del total), comercialitzadors (24,5%), importadors (30,3%) i exportadors (23,31%), segons les dades estatals de l’any 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa