VadeVi
Produir biocarbó per netejar massa forestal i millorar el sòl agrari

Cada cop són més els estudis i actuacions que trien sostenibilitat amb l’objectiu de tenir el menor impacte possible sobre el planeta. Una d’aquestes és el pla pilot que recentment ha posat en marxa la Comunitat de Municipis del Segrià Sec per produir biocarbó utilitzant les restes vegetals de camps de conreu i boscos de la zona.

La prova té com a objectiu netejar la massa forestal per prevenir possibles incendis i millorar el sòl de les finques agrícoles, a la vegada que també ajuda a mitigar el canvi climàtic, ja que el biocarbó captura el diòxid de carboni (CO2) i el fixa al sòl.

Per posar en marxa el projecte, la Comunitat necessita, com a mínim, un forn portàtil que pugui fer el procés de piròlisi, és a dir de combustió sense oxigen, i cursos de formació. La proposta s’ha presentat a la Diputació d Lleida i a la delegació del Govern per tal d’obtenir el finançament necessari per poder-lo engegar. El projecte de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, associació formada pels ajuntaments d’Almatret, Llardecans Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses, vol aprofitar la biomassa d’origen vegetal que es genera al territori i convertir-la en un producte sostenible amb aplicacions en agricultura, ramaderia, construcció i descontaminació de sòls, entre altres.

Per elaborar el biocarbó s’utilitzen restes vegetals de boscos o de poda que es sotmeten a altes temperatures en un entorn sense oxigen. El resultat és un producte amb un alt contingut de carboni orgànic, molt porós, lleuger i estable que millora la qualitat del sòl, ja que en potencia la retenció hídrica i dels nutrients.

El biocarbó s’aplica directament al sòl o bé es composta, explica l’enginyer forestal i pagès, Arnau Urrea, que aquests dies ha començat a fer proves per elaborar biocarbó en una de les seves finques d’oliveres a Torrebesses. A més, a banda de millorar la qualitat del sòl, Urrea explica que el biocarbó també ajuda a mitigar el canvi climàtica, ja que “segresta” el diòxid de carboni i el fixa al sòl.

D’altra banda, el projecte també vol contribuir a la millora de la gestió forestal del territori. I és que utilitzar les restes de vegetació dels boscos per fer biocarbó “minimitzaria molt” el risc de patir incendis, afirma l’alcalde d’Almatret, Jordi Tarragó, que alerta que l’estat actual dels boscos de la zona és “un autèntic polvorí”.

De fet, aquest municipi del Segrià està rodejat de 12.000 hectàrees de bosc i té la complicació que per la part oest i passa el riu Ebre, de manera que les unitats d’extinció terrestre només poden accedir a la zona per uns pocs camins que estan en mal estat. “Si s’encén no hi podem fer res però si el bosc està net tenim moltes opcions. A més, si es neteja hi podem fer zones de seguretat”, afegeix Tarragó, que també destaca que el projecte de biocarbó promou una econòmica circular.

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec és un associació formada pels ajuntaments d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses. L’objectiu de la Comunitat és el foment i desenvolupament econòmic i social, així com la promoció del turisme i el patrimoni cultural de la zona per tal de millorar la qualitat de vida de la ciutadania que viu al territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa