VadeVi
Una prova de transport de cava amb tren redueix les emissions un 92%
  • CA

El transport de cava amb tren entre Catalunya i Alemanya redueix un 92% les emissions de diòxid de carboni respecte els camions, segons una prova pilot. La comprovació s’ha fet amb 11.100 litres de cava que han anat del celler de Freixenet de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) fins a Alsheim, a Alemanya, un trajecte de 1.434 quilòmetres que s’han fet amb ferrocarril excepte un centenar. Una prova que demostra que el tren no només és una alternativa viable pel transport de mercaderies sinó que, a més, té avantatges molt importants en el moment actual.

Al mateix temps, aquesta prova pionera ha desplegat un sistema de traçabilitat i control de la temperatura i s’ha estrenat un mètode per disposar de la documentació del transport de forma electrònica, una digitalització que suposa un estalvi del 24% del cost administratiu. La iniciativa, emmarcada en el projecte TRAILS, l’han impulsat els clústers In-Move by Railgrup i l’INNOVI, conjuntament amb el Comitè de Serveis Multimodals i la col·laboració internacional del Clúster DITECFER, a través de l’European Railway Cluster Initiative.

Seu de Freixenet a Sant Sadurní d’Anoia | E.V.

El cap de Planejament i Intermodalitat de CIMALSA, Simó Batlle, destaca en declaracions a l’ACN que els enviaments fets amb aquest sistema “són sostenibles ambientalment i econòmicament”. També ha avançat que la companyia pública preveu continuar amb el projecte per implicar PIMES i poder-lo ampliar. Pel seu cantó el president de CIMALSA i del clúster ferroviari In-Move by Railgrup, Enric Ticó, ha assegurat que la iniciativa “mostra la necessitat d’impulsar i apostar pel ferrocarril com a opció de transport essencial” davant els reptes ambientals i climàtics.

La responsable de medi ambient de Freixenet, Gloria Martí, ha aplaudit els resultats d’aquesta prova pilot, que considera “esperançadors”. “Com a companyia que exporta més del 80% del seu producte, seguirem explorant aquesta opció per contribuir en l’objectiu de reduir el nostre impacte ambiental i aconseguir una societat climàticament neutra”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa