VadeVi
Tot a punt per les eleccions agràries que enguany estrenen vot telemàtic
  • CA
Vinyes amb un pagès treballant
Vinyes amb un pagès treballant

!–akiadsense–>

Els dies 25 i 26 de març tenen lloc les eleccions agràries en una trobada que enguany estrena sistema de votació electrònica.

El Departament d’Agricultura de la Generalitat organitza la cita electoral del sector agrícola i ramader incorporant les darreres tecnologies d’identificació personal i seguretat digital del procés, cosa que permetrà substituir les tradicionals votacions amb urnes i paperetes pel vot electrònic per a tothom. El vot electrònic es podrà fer de manera remota o presencial en algun dels 209 punts d’assistència habilitats.

Som el primer Departament de la Generalitat que engega un procés d’aquestes característiques amb totes les complexitats que suposa i, al mateix temps, conscients del pas endavant que signifiquen aquestes eleccions agràries, en el camí de millorar els processos electorals i adaptar-los al segle XXI”. Així ho ha explicat la consellera d’Agricultura en funcions, Teresa Jordà, en la presentació de l’operatiu previst per aquestes eleccions.

La votació s’iniciarà el dia 25 a les 9 hores i continuarà ininterrompudament fins a les 24 hores per mitjans electrònics de manera remota. Els 209 punts d’assistència al vot electrònic, distribuïts arreu del país, estaran oberts de 9 a les 18 hores per a aquells electors i electores que optin per exercir el vot electrònic en algun d’aquests punts d’acompanyament. El 26 de març serà el segon i darrer dia de votació, que només es podrà fer per mitjans electrònics presencialment en 69 punts d’assistència, de 9 a 18 hores.

Les eleccions determinaran la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l’Administració per als pròxims cinc anys. Estan cridats a participar-hi 20.609 professionals i hi concorren les candidatures d’Unió de Pagesos, JARC, Asaja i UPA.

Qui pot votar?

El cens el formen 20.609 electors i electores, majoritàriament persones físiques que han fet la declaració agrària i també persones jurídiques.

D’aquests, 1.365 corresponen a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran; 1.084, a la de Barcelona; 1.123, a la del Penedès; 2.588, a la Catalunya Central; 2.548, a la demarcació de Girona; 7.832, a la demarcació de Lleida; 1.636, a la demarcació de Tarragona, i 2.433, a la demarcació de les Terres de l’Ebre.

Què es vota?

Aquestes eleccions determinen la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l’Administració, com ara la Taula Agrària, les Taules Sectorials (de la Fruita, de la Flor i Planta Ornamental, de l’Oli, etc.), el Consell Català de l’Alimentació, el Consell de Caça de Catalunya i les Juntes Consultives de les Reserves Nacionals de Caça, entre d’altres.

La representativitat s’establirà a partir del percentatge de vots obtinguts per cada candidatura. El percentatge necessari per adquirir la condició d’organització professional representativa és del 15% dels vots vàlids emesos en les eleccions. La llei marca en cinc anys el termini entre convocatòries.

Les primeres eleccions agràries van tenir lloc l’any 1994 i, posteriorment, se n’han fet els anys 1998, 2002, 2007, 2011 i 2016.

Com participar?
  • Vot electrònic remot: El dia 25 de març els electors i electores poden votar remotament. En el cas dels professionals autònoms, es poden identificar amb l’IdCat Certificat, el DNI electrònic o altres certificats reconeguts. També es pot votar amb el sistema de reconeixement biomètric. En aquest cas, cal sol·licitar-ho entre l’1 i el 16 de març. Les empreses han de votar de manera remota el dia 25 de març i s’hauran d’identificar mtijançant un certificat electrònic qualificat.
  • Vot electrònic presencial: Els professionals autònoms podran votar de manera presencial el 25 i 26 de març amb el DNI des de qualsevol dels punts d’assistència al vot electrònic repartits per tot Catalunya. Aquí es poden consultar els punts de votació presencial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa