VadeVi
Quatre generacions en 120 anys dedicades a les bombolles
  • CA

L’empresa Sanmy és la degana de les begudes refrescants més antiga de d’estat. Han complit 120 anys sempre en mans de la mateixa família: els Puértolas. Sanmy treballa actualment amb 189 referencies, 60 marques i factura 7 milions.

Actualment l’empresa a la seva planta de Terrassa té 40 treballadors. Però els fundadors, dos germans que van venir d’Osca a Barcelona per fer la mili, van començar sent això precisament, treballadors d’una empresa de begudes carbòniques.

La fàbrica estava al C/ Aribau de Barcelona i era propietat del senyor Oms que no tenia descendència. És per això que l’any 1895, en Santiago Puértolas (besavi de l’actual directora general de Sanmy) i el seu germà Francisco Puértolas fent un gran esforç econòmic es van quedar l’empresa per 5000 pessetes.

Uns anys després els dos germans decideixen per raons familiars separar els seus destins empresarials i cada un va obrir el seu negoci. Un en Santiago a Badalona i l’altre en Francisco a Barcelona.

Francisco Puértolas

La fàbrica de Barcelona, situada a l’avinguda Roma, seria la responsable d’una de les icones més famoses en el món de la beguda carbònica a Catalunya, el sifó Geiser. Francisco Puértolas va posar en marxa el que ara diríem una campanya de màrqueting amb el Míster Sifón Geiser com a protagonista que apareixia als caputxons que cobrien els sifons. Una imatge que també ha deixat empremta a l’avinguda de Roma de Barcelona on es pot veure un sifó convertit en rellotge.

Eren els anys 50 i l’empresa tenia circulant per la ciutat una cinquantena de camions autovenda. Als anys 80 l’empresa va tancar, i la branca de Santiago Puértolas va comprar l’empresa i la marca Geiser, per això els sifons encara persisteixen i es reomplen, a més de servir com a element decoratiu per botigues, bars i restaurants o com a trofeus exclusius dels Premis Vinari dels Vermuts Catalans 2015.

Santiago Puértolas

Tornant a la branca de Badalona, Santiago Puértolas, el besavi de l’actual directora general i la seva dona Tomasa donen un nou impuls al seu projecte i traslladen la fàbrica a unes noves instal·lacions a Badalona. No seria l’últim.

Però l’any 1937, enmig dels moments polítics convulsos que es vivien a Catalunya, l’empresa es col·lectivitza. S’unifiquen 14 fàbriques i l’amo passa a ser un treballador més.

L’any 39 l’empresa torna a mans de la família Puértolas i comença la remuntada, que serà llarga i dura. Es treballava amb restriccions de llum. Les matèries primeres escassejaven. La normativa exigia que les gasoses s’havien de fabricar amb sucre, però no sempre en tenien a l’abast. Una situació xocant si la comparem amb l’actualitat en què tothom vol prescindir del sucre.

La remuntada va durar fins ben bé als anys 60. No va ser fins aleshores quan es van aconseguir recuperar la totalitat dels vehicles de l’empresa que s’havien col·lectivitzat al 37.

En aquell punt l’empresa passarà a dir-se SANMY com a acrònim dels noms dels propietaris d’aleshores els germans Santiago i Miguel néts del fundador.

Aquells anys també van ser complicats en el sector de la beguda carbònica. Moltes fàbriques tancaven o bé per desaparèixer o bé per a convertir-se en distribuïdors. Des de Sanmy però van apostar fort per seguir tenint fàbrica i van trobar una sortida econòmica sòlida oferint-se com a elaboradors d’altres marques. Algunes d’elles s’han anat adquirint al llarg dels anys.

Les dues branques es retroben

A principis del 80 Sanmy compra la marca Geiser i les dues branques de l’empresa primigènia es tornen a trobar en mans de la mateixa família. Poc després, el plàstic (PET) s’introdueix de ple en el sector de begudes carbòniques.

El plàstic suposarà un punt d’inflexió en l’empresa ja que propicia reinventar el sifó. A Sanmy van ser pioners en l’ús d’aquest material, i van ser els primers en fer un sifó de PET. Una de les primeres innovacions que van sortir de la planta de Terrassa que l’empresa va adquirir a principis del 90.

Ara, 120 anys després, Sanmy mira el futur amb esperança, amb la voluntat de seguir creixent, d’involucrar el personal en el projecte familiar, i d’innovar-se. I aprofitant els 120è aniversari han tret al mercat una edició limitada de 6 ampolles de gasosa, reproduccions exactes de les que bevien els catalans de principis del segle XX.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa