VadeVi
El que cal saber per comprar vi aquestes festes
  • CA
Botiga de vins

!–akiadsense–>

Més enllà del vi blanc, negre, rosat o escumós, quan ara anem a comprar vi ens podem trobar a les etiquetes o als lineals de les botigues nomenclatures que no sempre sabem que signifiquen exactament. És per això que en repassem algunes per facilitar-vos la compra dels vins per aquestes festes.

Els vins naturals ara són tendència. També n’hi diuen vins de poca intervenció. No estan regulats administrativament i el que tenen en comú és que no tenen sulfits afegits. El sofre, és el producte que estabilitza la fermentació. És possible que la paraula ‘natural’ apareixi a l’etiqueta però en qualsevol cas no és un terme regulat. Els seus defensors asseguren que fan menys ressaca, però com que des de Vadevi apostem sempre per la moderació aquesta és una dada que no hauria de ser determinant. La gran majoria d’aquests vins provenen de viticultura ecològica, però no sempre estan certificats.

I és que els vins ecològics, són aquells que s’elaboren a partir d’una viticultura certificada ecològica. A Catalunya el CCPAE, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica és l’organisme que s’encarrega d’expedir aquestes certificacions que garanteixen que els productes han estat produïts o elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica, i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, elaboració, envasat i comercialització.

!–akiadsense–>

Els vins biodinàmics són segurament el més difícils d’explicar. Són aquells elaborats a partir d’una viticultura se segueix els preceptes de Rudolf Steiner, el pare de l’antroposofia, entesa com un camí de coneixement que vol conduir allò que té d’espiritual l’ésser humà a allò que és espiritual a l’univers. Així, no només es treballa amb les forces de la natura de la terra, sinó que també es tenen en compte les forces que provenen del cosmos, les influències dels ritmes solars, de la lluna de les constel·lacions i dels planetes del sistema solar. Aquestes pràctiques s’apliquen també en l’elaboració i hi ha un organisme privat internacional que les certifica. És Deméter i tot i que no és públic, tothom reconeix aquesta organització com a màxima autoritat per donar el vist i plau als vins biodinàmics. El treball a la vinya sol ser ecològic però no sempre certificat.

Independentment de si són ecològics, naturals o biodinàmics hi ha vins vegans. El veganisme és la pràctica alimentària que rebutja el consum de qualsevol animal, fins i tot dels ous o la llet i qualsevol dels seus derivats, com la mantega o el formatge. Així els vins vegans són aquells en els que durant la seva elaboració no s’ha fet servir cap producte animal. En les pràctiques tradicionals el procés de clarificació, la neteja d’impureses que puguin entarbolir el vi, es fan amb productes com l’albúmina d’ou, la caseina de la llet, gelatines de cartílags d’animals o l’ictiola de peix, productes que entrarien a la llista dels no permesos per la filosofia vegana. Quan no hi hagi procés de clarificació o quan s’hagin fet servir algues marines o la bentonita que és d’origen mineral estarem parlant d’un vi vegà. Vins que no són obligatòriament ni ecològics ni naturals.

Escumosos

!–akiadsense–>

Dins de la tendència dels vins naturals també podeu trobar vins escumosos ancestrals. Això vol dir que és un escumós que s’ha aconseguit amb una sola fermentació a diferència dels caves o els xampanys que en fan dues. Amb aquest mètode el vi comença a fermentar en un dipòsit i abans que acabi s’embotella i la fermentació es completa dins l’ampolla. El trobareu tapat de diferents maneres, no només amb un suro.

El cava, de la seva banda, és un escumós que s’aconsegueix amb dues fermentacions. Però el que cal tenir en compte és que si diu Cava a l’etiqueta, o en la majoria de les ocasions hauria de ser així, significa que és un escumós que està emparat sota la Denominació d’Origen Cava i que compleix tots els seus requisits. Però es refereix no a la manera d’elaborar-lo sinó que compleix la reglamentació d’aquest organisme.

I per què diem això?, perquè l’elaboració del cava, del clàssic penedès, dels corpinnat o d’altres escumosos de diferents denominacions d’origen és la mateixa el que passa és que la reglamentació que han de complir és diferent.

Així, els Clàssic Penedès que estan sota l’empara de la DO Penedès són aquells escumosos que s’ajusten a aquestes condicions i els Corpinnat, a aquestes, una mica més restrictives. Els dos tipus d’escumosos són ecològics i de criances llargues, com a mínim de 15 mesos.

Amb aquestes indicacions serà més fàcil saber el que estem comprant o el que ens serveixen a un restaurant. I sobretot que no faci por preguntar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa