VadeVi
Què té la vall del cristall de la República Txeca que tant interessa als cellers catalans?
  • CA
Comitiva de cellers catalans de visita a Vinolok, a la República Txeca | E.B.

!--akiadsense-->

Per a tot enòleg el més important és fer bons vins i predir-ne la seva evolució. Tot i que les dues coses requereixen d’amplis coneixements i experiència, la segona és més complicada de saber, ja que un cop les ampolles de vi surten fora del celler, és difícil conèixer quan es consumiran. Per garantir l’èxit de tota ampolla, molts enòlegs i viticultors es preocupen de prendre les decisions del packaging a consciència, respectant al màxim el producte i els valors del celler. L’enòleg vol que els vins arribin al públic en el seu moment de màxima esplendor, tal com els tasta i coneix des del celler. D’aquesta manera, la decisió de quin tancament i la manera d’embotellar són de les més rellevants a l’hora de comercialitzar un vi.

!--akiadsense-->

Entre les múltiples solucions al mercat, cada cop es van veient més els taps de vidre. Uns tancaments que garanteixen que no tenen cap efecte sobre les aromes o sabors del vi, és a dir, eviten que els vins surtin amb olor de tap o gust de suro (la contaminació per TCA en vocabulari tècnic), i que a més, promouen els envasos sostenibles sent el vidre un material natural i 100% reciclable. Entre altres avantatges del tap de vidre, la transmissió d’oxigen de l’exterior a l’interior de l’ampolla és molt baixa i permet criances més llargues; i una altra de més pràctica, és que no necessita llevataps per obrir les ampolles i no es trenca.

Totes aquestes virtuts les coneixen bé les empreses catalanes com Mas Comtal, Heretat Mont-Rubí, Caves Júlia Bernet, Freixenet, Canals Canals, Cavatap o el celler Castell Miquel de Mallorca entre d’altres, que utilitzen els taps de vidre de Vinolok. Una marca txeca molt popular en el sector del cristall de Bohèmia que ofereix solucions per a tot tipus de begudes.

A principis de maig, aquests cellers catalans van visitar la seu del grup a la República Txeca, i al bell mig de la vall del cristall, a Jablonec nad Nisou, van conèixer de primera mà com es fabriquen i les múltiples vies de personalització que permet aquest material.

!--akiadsense-->

La primera cosa que van poder comprovar és que és vidre el que s’utilitza, enlloc de cristall que està fabricat amb aliatges de plom o altres metalls perquè brilli més i tingui el seu so característic. Tots els envasos i ampolles per alimentació són sempre de vidre. Es fabriquen en forns industrials on es fonen a 1500º la sorra de sílice i sosa (a més de la possibilitat d’incorporar vidre reciclat ja que aquest es pot reciclar íntegrament sense perdre qualitat ni quantitat).

A partir de la matèria prima, la personalització és decisió del client. Es pot escollir entre taps més alts o més curts, de diferents colors, amb inscripcions de logotips o amb incrustacions 3D, a més de poder jugar amb acabats d’altres materials com fusta, adhesius, brillants… fins on arribi la imaginació de cada casa i trobi un element més de personalització de la marca. També van tenir l’ocasió de degustar vins de diferents països que tanquen amb Vinolok, un tast dirigit per la candidata a Master of Wine, Sarka Duskova.

Aquests tancaments de vidre s’han fet molt populars entre les ampolles de vins rosats o blancs joves, que es presenten amb uns dissenys molt elegants al mercat i són un motiu més per a seduir el públic. Per exemple, es pot trobar en el rosat d’Heretat Mont-Rubí, o els vins joves de Castell Miquel.

També és una solució que s’adequa perfectament als vins dolços i les seves característiques sensorials, segellant moltes ampolles especials. És el cas de Mas Comtal, un dels primers cellers que va confiar en els taps de vidre per al seu vi dolç Lyric solera de 1993. I també per als vins negres és una tap que va de perles.

Així ho constata Josep Buján de Freixenet, qui explica que han escollit els Vinolok per al vi negre d’alta gamma La Freixeneda. Per aquest buscaven una solució de packaging sostenible i que combinés elements de luxe. El tap de vidre, al ser natural i permetre la personalització, va ser l’aliat perfecte. I a més, han comprovat que la conservació de propietats i qualitats del vi durant els anys que passa en ampolla és excel·lent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa