“Com és el vi que ens prenem augmentat pel microscopi?” Aquesta era la pregunta que es feia Josep Palou, apassionat del vi i tècnic de microscòpia electrònica del Departament de Ciències dels materials i metal·lúrgia de la UPC (ETSEIAT). Amb la curiositat de prendre imatges d’un vi, necessitava trobar-ne un que signifiqués quelcom i que en tingués la certesa que s’elabora amb llevats autòctons, per observar millor el residu vegetal. I tot va coincidir el passat novembre amb el llançament del Microscopi 2013 d’Irene Alemany, un vi solidari els beneficis del qual es destinaven a l’adquisició d’un microscopi per a l’Institut Oncològic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebrón de Barcelona. Les 5.000 ampolles que es van elaborar es van vendre en poques setmanes. I el passat mes d’abril, Alemany i la seva parella Laurent Corrio, propietaris del celler Alemany i Corrio al Penedès, van donar la quantitat recaptada a l’equip mèdic de la Vall d’Hebrón per fer realitat l’adquisició del material.

Conscients de la importància d’aquesta col·laboració amb la recerca mèdica, i de la bona rebuda entre el públic, Irene i Laurent continuaran destinant una part de la seva producció anual a elaborar aquest vi amb el nom del Microscopi. El pròxim mes de novembre ens explicaran el nou projecte del “Microscopi 2014” que prové de les mateixes vinyes que el vi de gamma més alta del celler, el Sot Lefriec, i ajudarà a adquirir altres materials i donar suport a la lluita contra el càncer de mama. El Microscopi 2013 és un vi negre que no està filtrat, s’han utilitzat llevats propis i bacteris autòctons del raïm per a la fermentació, i els tràfecs i l’embotellament s’han realitzat seguint el cicle de la lluna.

En les següents imatges podem conèixer com és un vi a través del microscopi:

S’observen les textures dels llevats del vi a diferents micròmetres de longitud, fins a una resolució d’unes poques milèsimes de mil·límetres. Les fotografies s’han fet amb un microscopi electrònic de rastreig o SEM (de Scanning Electron Microscope en anglès).

Palou explica que per a escanejar la superfície de la mostra, s’ha deixat evaporar el vi i s’observa el seu residu sec. A més, s’han de recobrir les mostres amb una capa finíssima d’or perquè siguin conductores i poder obtenir unes imatges impressionants de les textures dels materials.

Les imatges són en blanc i negre perquè estem fora de l’espectre visible. Mostren volum i permeten obtenir informació morfològica, estructural i microanalítica.

Una de les virtuts d’aquest instrument és que es permet enfocar bé tota la superfície de la mostra i té molta profunditat de camp.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa