VadeVi
Derogada la prohibició de cremar restes vegetals al camp
  • CA

Fa uns dies s’estava debatent al Congrés dels Diputats, i aquest dimecres ha passat per la Cambra Alta amb un resultat que el sector primari ha aplaudit. “El ple del Senat ha aprovat derogar la prohibició de la crema de restes vegetals”. Ara, segons comparteix Unió de Pagesos amb Vadevi, el text ha de tornar al Congrés i no serà fins al pròxim 2 de gener de 2023 que entrarà en vigor. Mentrestant, apunta el sindicat, es mantenen les excepcionalitats de risc fitosanitari i lluita contra incendis amb autoritzacions del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat.

Sigui com sigui, el sector ha celebrat la decisió. “Celebrem que el debat que s’ha dut a terme al Senat hagi finalitzat el treball iniciat al Congrés començat pel PDCat en aquest sentit”, compartia en un vídeo a xarxes l’alcaldessa de Térmens i diputada del PDCat per la demarcació de Lleida, Concepció Cañadell, “Objectiu assolit“, afegia. “Els nostres pagesos, les petites microexplotacions podran venir treballant com ho feien abans d’aprovar-se la llei de residus”. “Celebrem i estem molt contents de tornar la normalitat al camp“, conclou.

El sindicat Unió de Pagesos també n’ha fet un balanç positiu a través d’un tuit on aplaudeixen “haver aconseguit deixar finalment fora de la prohibició les petites explotacions agràries, com preveuen les normes de la UE”, apunten.

Els antecedents

Aquest passat mes d’abril, el Govern Espanyol publicava la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, on no es permetia la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola. Aleshores, únicament ho acceptava amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual per raons de caràcter fitosanitari o bé per prevenció d’incendis forestals on en entorns silvícoles les restes representessin un perill.

A mitjan octubre, es va aprovar una esmena en la Llei de la PAC per tal de derogar l’article 27.3 de la Llei 7/2022. I el següent pas, ha estat arribar al Congrés i ara el Senat, per ratificar la derogació d’aquesta prohibició que, com dèiem, només es permetia cremar restes agrícoles per motius fitosanitaris quan no existissin altres mètodes per evitar la propagació de plagues, i de prevenció d’incendis quan no hi ha alternatives per a la seva eliminació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa