VadeVi
Quins Premis Vinari 2017 maridem amb els àpats de Nadal
  • CA

Escollir un dels guanyadors dels Premis Vinari 2017 per comprar aquestes festes és una aposta segura. Qualsevol d’ells és una garantia d’èxit perquè han passat el filtre d’un jurat de prop de 70 professionals que han valorat al detall la qualitat de tots aquests vins.

Però si teniu dubtes us ho posem encara més fàcil. Hem demanat a enòlegs i sommeliers que han estat membres del jurat que triin quins són els vins que creuen que mariden millor amb els plats típics de Nadal.

Escudella i carn d’olla

Zoltan Nagy que tot just acaba de treure el seu primer llibre Reines de copes. Les dames del vi fa dues propostes per aquest plat: Amic Rosat 2016 de Clos d’Agon de la DO Empordà i Bouquet d’Alella garnatxa negra 2016 de la DO Alella. Creus que són vins amb prou personalitat per enfrontar-se a l’escudella.

Per l’enòloga Blanca Ozcàriz el monovarietal de garnatxa blanca Perelada només Garnatxa 2016 aporta caràcter mediterrani i s’adapta perfectament amb les diverses textures i densitats d’aquest plat. Però també creu que el Ctònia 2016 de Masia Serra, també de garnatxa blanca li aporta un “divertimento” amb notes lleugeres de torrat de les bóta.

Carn d'olla

El també enòleg Àngel Garcia Petit s’atreveix amb un escumós el Muscàndia Reserva Brut 2015 i aposta també per un dels ors dels Premis Vinari, el Bancal del Bosc blanc 2016 de Vinyes Domènech.

“Vins intensos i amb personalitat”. Així defineix la sommelier Clara Antúnez els vins que creu que mariden millor amb l’escudella i la carn d’olla. Són el Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2014 que diu que “té una bona acidesa per netejar la boca” i Rimarts Brut Nature Gran Reserva 2013, unes bombolles que ajudaran a gaudir més de la sopa.

Jordi Xavier Romero és el coordinador del Curs de Sommelier dels Jesuïtes de Sarrià i ell creu que els Premis Vinari que combinen millor amb l’escudella i la carn d’olla són els que dominin la contundència del plat. Per això proposa Llopart Microcosmos Rosé Brut Nature 2014 i Jaume Giró i Giró Elaboració Artesana Reserva Brut Nature 2015 que, assegura, alleugeriran la contundència del plat.

Pollastre farcit

Tot i que el segon plat del dia de Nadal no sempre està clar, són molts els que continuen apostant pel pollastre farcit. Amb farcit diversos, però sempre amb contundència i en moltes ocasiona amb la combinació del salat i el dolç.

Així, per Garcia Petit Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica i Clot d’Encís Negre són dues bones opcions. Un escumós rosat i un negre jove. Molt diferents entre ells, però que mariden a la perfecció amb el pollastre.

Pollastre farcit

Blanca Ozcàriz creu que Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011 i els seus cítrics confitats realçaran el gust del pollastre i Argila Brut Nature 2011 de Mas Bertran farà més cruixent la fusió amb les textures del farcit.

Ctònia 2016 de Masia Serra i Roca Roja 2014, Marco Abella són les propostes de Clara Antúnez. Un blanc i un negre amb criança per a tots els gustos.

I un blanc i un negre capaços de suportar qualsevol farcit són, per Zoltan Nagy, Bancal del Bosch 2016 de Vinyes Domènech i Perelada Finca Malaveïna 2013.

Canelons

Nagy diu que per aquest plat de Sant Esteve prefereix un cava amb bona acidesa per alleugerir les sensacions més denses de la beixamel. O també, un negre jove que tingui una bona estructura. Per això creu que mariden bé Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011 o Sauló 2016, d’Espelt Viticultors.

Canelons

Ozcariz en aquesta ocasió i per aquest plat tria el que va ser el Gran Vinari d’Or dels Premis Vinari 2017, Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops. Diu que apuntarà frescor però alhora profunditat en boca que es fondrà amb la cremositat i l’untuositat dels canelons. Però també creu que hi combinaria bé el Bouquet d’Alella Garnatxa Negra amb el que busca un maridatge de contrast.

Ramon Roqueta Tempranillo negre i Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay blanc seria l’aposta d’Àngel Garcia Petit pels canelons. De nou dues propostes de contrast perquè cadascú pugui escollir

Un vi kosher del Celler de Capçanes, el Peraj Ha’abib 2015 és la tria que fa Jordi Xavier Romero pels canelons. Diu que és un vi “corpulents i amb frescor alhora que equilibrarà la complexitat de la beixamel”.

Marisc

El marisc és un clàssic d’aquestes festes sigui per Nadal o per Cap d’Any. I la varietat dels plats és infinita així com la seva elaboració. És per això que hem proposat als nostres experts i ja com a última proposta culinària, que triïn vins dels Premis Vinari 2017 que maridin bé amb marisc en general.

Nagy es decanta per vins potents, llargs i que encaixen a la perfecció. I tria Marquès de Gelida 4 Heretats Brut Nature Gran Reserva 2013 de Vins el Cep I Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2014.

Gambes

Vendrell Olivella Original 2013, Mas Gomà 1724, és, segons Blanca Ozcariz un Brut Nature que combina frescor, bona acidesa y cremositat de les bombolles amb una bona estructura que es fondrà amb èxit amb la salinitat i frescor del marisc. La segona proposta és també un escumós, en aquest cas Pere Olivella Galimany Brut 2015 que el qualifica de més juvenil.

Àngel Garcia Petit, creu que dues bones opcions per maridar amb un plat de marisc són L’Abrunet de Frisach i Miquel Pons Brut Reserva. Diu que en tota la tria no ha proposat cap negre de llarga criança perquè no amagui els plats.

Coincideix Jordi Xavier Romero que considera que una bona opció pel marisc és L’Abrunet de Frisach Blanc 2016 i afegeix també les bombolles de Les Tres Naus Brut 2014 de Cellers Domenys si ens decantem per un plat de marisc oriental.

I si cap d’aquestes propostes us fa el pes recordeu que en la llista de guanyadors dels Premis Vinari 2017 teniu per triar i remenar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa