Raimat celebra cent anys. El 1914 Manuel Raventós va començar una nova etapa adquirint 3.200 hectàrees, amb un castell en ruïnes i un terroir caracteritzat per uns sòls àrids, pedregosos, i un dur clima continental. En aquestes terres singulars va veure unes condicions ideals per al desenvolupament de la vinya i vins d’excel·lent qualitat i acusada personalitat. Així va néixer Raimat, el segon gran projecte de la família Raventós. 100 anys després, Raimat s’ha convertit en un dels cellers de vins i caves més importants del sector, amb la totalitat de la seva producció certificada com a Viticultura Integrada, i part d’ella com a ecològica.

Però no solament l’elaboració de vins i caves és el que ha fet d’aquest celler un referent tant en l’àmbit nacional com a mundial. El seu centre de recerca i desenvolupament vitivinícola és capdavanter al nostre país i a més, és un estandard en programes de sostenibilitat i medi ambient.

Raimat 100, un vi inèdit

Amb motiu del centenari del celler, l’equip d’enòlegs de Raimat ha elaborat un vi de producció limitada que procedeix de les seves millors parcel·les de chardonnay i de xarel·lo. Es tracta d’un vi de guarda i exclusiu, de producció limitada a 603 ampolles que es vendran solament al celler i en establiments escollits.

Aquest vi respon a un llarg treball de recerca que ha permès seleccionar la millor microparcel·la d’aquestes varietats de la finca. Durant aquest procés, els enòlegs del celler han realitzat centenars de microvinificacions, assajos de camp i s’ha desenvolupat un sistema de classificació de vinyes, un procés que no només ha permès seleccionar les millors parcel·les per elaborar aquest vi, sinó també millorar la resta de vinyers del celler.

Les vinyes seleccionades tenen uns sòls de textura franca-argilenca, superficials, calcaris i amb baixos nivells de matèria orgànica. A més són especials perquè estan als pujols de Raimat, la qual cosa provoca que les nits siguin fredes i els dies temperats. Les 603 unitats sortiran al mercat durant el primer semestre del 2015.

Sala-museu fotogràfic en homenatge a cent anys i quatre generacions

Una de les novetats que presenta el celler aquest any és una sala-museu fotogràfic del centenari, un recorregut visual pels moments més emblemàtics dels cent anys d’història, des de les seves primeres plantacions, els primers vins, passant per tots els projectes d’innovació i viticultura que la destaquen.

Aquesta la sala expositora s’ha situat en una zona especial, que uneix la part del celler original, de 1918, amb el celler nou que va ampliar Domingo Triay en 1988. Aquesta iniciativa forma part d’una aposta decidida de la marca per millorar el seu circuit de visites i part d’un pla per potenciar el enoturisme a la regió.

Raimat oferirà una nova i variada oferta amb un programa de visites que va des de l’experiència en el vinyer fins a diferents tipus de tastos. El celler espera duplicar el nombre de visitants en el proper any.

Centre de recerca vitivinícola referent a nivell mundial

Raimat va néixer sota la convicció que les pràctiques agrícoles sostenibles eren la millor garantia del respecte i la conservació del mitjà natural sense detriment del desenvolupament d’una activitat agrícola productiva i eficaç. Prova d’això són els diversos projectes que el seu centre de recerca ha engegat en els últims anys, tots ells enfocats a millorar la viticultura sostenible.

Alguns dels més destacats en aquest àmbit són:

– Reg per gravetat: s’ha tancat la canalització de l’aigua que proveeix més de 1.430 hectàrees de la finca per al reg de les vinyes. Amb aquesta inversió, del voltant de 2,5 milions d’euros, l’aigua es rep per pressió natural, la qual cosa evita el bombament i, per tant, el consum d’energia.

– Biomassa: s’ha instal·lat una caldera de biomassa, en la qual s’han invertit prop de 120.000 euros, que permet cobrir totes les necessitats de subministrament d’aigua calenta. Per alimentar aquesta caldera s’utilitzaran restes forestals de la mateixa finca i els materials reciclables com palets.

– Noves plantacions en l’antic Polvorí: s’han plantat més de 4.000 arbres en 5 hectàrees, entre pins i alzines, per a la restauració dels talussos de les cares nord dels vessants de zona dels polvorins amb l’objectiu de millorar la diversitat i evitar l’erosió.

A més, Raimat està adherida al programa de sostenibilitat de la D.O. Costers del Segre, la finalitat del qual és la millora contínua del producte a nivell de celler i viticultura.

Objectius 2015: creixement i internacionalització

L’expansió de la marca, passa per una clara aposta pel mercat domèstic que segueix sent el principal, representant el 70% de les vendes. A escala internacional, els mercats escandinaus són els principals mercats representant el 15% del negoci del celler. Li segueixen Estats Units, UK, Suïssa i Holanda, reforçant-se especialment la presència de la marca en països com Xina, Japó on aquest any s’ha duplicat la facturació.

Raimat va tancar el seu últim exercici fiscal amb una facturació de 14,3 milions d’euros, mantenint així l’estabilitat ja percebuda durant 2013. La companyia continua centrant la seva estratègia principal en la innovació dels seus vins i caves, la qual cosa es reflecteix en el seu llançament més recent, el Ànima de Raimat. Aquest vi exclusiu per al canal d’hostaleria selecta i tendes especialitzades representa un nou estil per adaptar-se a les noves tendències de consum: més afruitat, amb personalitat, potència i que reflecteix el millor de la regió vinícola de la D.O. Costers del Segre.

Principals fites de Raimat

1914: Raimat: El somni d’un visionari.

Manuel Raventós va convertir un desert desolat i pedregós en una de les finques vitivinícoles més prestigioses.

1918: Construcció del celler i primera verema.

L’arquitecte modernista Joan Rubió Bellver, deixeble de Gaudí, va projectar el que seria el primer edifici construït amb formigó forjat d’Espanya.

1924: La innovació en el camp.

El vinyar es va equipar amb la maquinària més avançada de l’època.

1970: La revolució vitivinícola de Raimat.

Es van plantar les primeres varietats foranes, fins llavors inèdites en la península, com cabernet sauvignon, merlot o chardonnay. Això va donar pas al naixement dels primers vins amb marca Raimat.

1988: Construcció del nou celler.

Es construeix un nou celler, dissenyat per l’arquitecte contemporani Domingo Triay, caracteritzat per una perfecta simbiosi amb el paisatge, i es planta un vinyer sobre el terreny que ho corona.

1990: Raimat, sostenibilitat, amor i respecte a la terra.

Raimat es converteix en líder europeu en viticultura sostenible, certificada pel CCPI. Raimat arriba als nostres dies celebrant un segle de treball, amor i respecte a la terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa