!--akiadsense-->

Malgrat les associacions agràries del Penedès hagin decidir que és del tot improbable que per aquest any puguin aspirar a una millora del preu del raïm, el que és cert i segur que la mostra del malestrar del col·lectiu ha provocat un cert daltabaix en un secotr, el del cava, que ja està molt malmès.

Tant és així, que s’ha aconseguuit el que semblava inimaginable: que Freixenet i Codorníu a més d’altres compradors de raïm, s’hagin assegut a una mateixa taula a entonar el mea culpa. Tots han admès que la situació actual, amb un clar desequilibri entre l’oferta i la demanda, amb un excedent que els elaboradors hauran de col·locar al mercat i amb un viticultor esgotat que veu com cada vegada cobra menys per un producte de més qualitat, és responsabilitat de tothom. I s’han decidit a posar-se a treballar perquè això no torni a passar.

Mentrestant les reaccions arriben des de diversos àmbits. Des de Pimecava que no eren la cimera amb el Departament d’Agricultura asseguren en un comunicat que un dels màxims responsables d’aquesta crisi és el Ministeri d’Agricultura. Entenen que les autoritzacions de noves plantació enlloc de restringir-les , tal com s’està demanant des de la DO Cava des de fa tres anys, ha provocat aquest fort desequilibri entre l’oferta i la demanda.

La proposta que fan per solucionar-ho és reduir el rendiment de la vinya del cava i d’aquesta manera intentar compensar la producció de raïm. Ara bé, tot i que la proposta es va fer en el ple de Consell Regulador de la DO Cava, no es va aprovar. Per Pimecava caldria que les empreses que han decidit una gran baixada de preu del raïm, reflexionin si han pres una bona decisió estratègica i de futur. I recordin que la responsabilitat social també forma part de la imatge d’una empresa.

Aquesta no és però l’única reacció. El cellers que han decidit no rebaixar el preu del raïm han decidit fer el pas, com per exemple Juvé i Camps i Agustí Torelló Mata. Des d’aquest últim celler recorden que mantenen el preu a 0’62 euros el quilo i que la raó per la qual s’han decidit és per “disposar d’una raïm millor, per tenir les millors condicions de verema i per valorar la feina dels viticultors”.

Des de Juvé & Camps de la seva banda, asseguren que han apostat des dels seus inicis per “posar en valor el territori, la viticultura de la regió i el raïm de qualitat per tal de garantir uns elaborats de prestigi”.

Finalment des de Sumarroca han emès un comunicat posicionant-se al costat dels viticultora. Consideren que per “prestigiar la DOCava és necessari que posem en valor la qualitat del raïm que treballem i sobretot que, els implicats, pagesos i elaboradors, puguin assumir les despeses, veure compensada la seva labor i viure amb condicions”.

Nou comentari

Comparteix