VadeVi
Recaredo assaja un sistema per reduir l’impacte de les onades de calor sobre el raïm
  • CA

L’equip de viticultura de Recaredo, amb el suport de l’INCAVI, treballa en un projecte de recerca i desenvolupament (R+D) que té com a objectiu reduir l’impacte de les onades de calor sobre la maduració del raïm. L’estudi se centra en cobrir fileres de ceps plantats en espatllera amb malles d’ombreig durant els dies o períodes en què les temperatures són extremadament altes.

“Els cops de calor afecten la fenologia del raïm provocant canvis en la maduració del fruit”, explica Roger Rovira, responsable de vinya del celler. Per aquest motiu, el sistema de malles pretén simular l’ombra que ofereixen els ceps plantats en vas i minimitzar l’evaporació d’aigua tant de la planta com del sòl”.

Sistema de malles per prevenir el raïm dels cops de calor | Recaredo

L’equip de vinya ha instal·lat malles que redueixen la incidència solar en un 30% en sis fileres de ceps d’uns 100 metres cadascuna. En aquesta primera fase, la meitat dels sistemes d’ombreig s’han col·locat amb orientació est i l’altra meitat, amb orientació oest, deixant unes fileres sense cobrir per realitzar els estudis comparatius. Les malles es pleguen i despleguen amb facilitat en qüestió de minuts, deixant al descobert els ceps un cop passada l’onada de calor.

Durant la verema manual del raïm, l’equip tècnic realitzarà les analítiques corresponents de grau, acidesa i pH per determinar si aquest sistema d’ombreig pot resultar aplicable per frenar la ràpida maduració del raïm o bé per valorar si es requereixen modificacions del sistema d’ombreig en una segona fase de l’estudi.

La inquietud de Recaredo pels efectes del canvi climàtic els ha dut a apostar exclusivament per varietats tradicionals del Penedès i optar pel sistema de vas en totes les noves plantacions que realitzen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa