VadeVi
Santa Coloma de Gramenet vol recuperar el seu passat vitivinícola
  • CA
Visita a la vinya de Santa Coloma de Gramenet
Visita a la vinya d’en Sabater a Santa Coloma de Gramenet

!--akiadsense-->

La vinya d’en Sabater és la vinya de Santa Coloma de Gramenet. Té una extenció d’1’2 hesctàrees i hi ha plantats 3.900 ceps en uns terrenys cedits per la Diputació de Barcelona. Fa 3 anys l’Ajuntament del municipi va posar en marxa aquest projecte amb la voluntat de recuperar la tradició del conreu de la vinya a la ciutat amb finalitats experimentals i educatives. Ara, a través d’un acord amb l’Incavi i el Departament d’Agricultura, s’hi vol donar un nou impuls i es tramitarà la inclusió de Santa Coloma de Gramenet en la Denominació d’Origen d’Alella.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, han signat avui un conveni de col·laboració entre les tres institucions que representen per a l’experimentació de varietats de vinya tradicionals en aquesta ciutat mitjançant tècniques de conreu ecològic. També hi ha participat el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, i el tinent d’alcaldessa, responsable de Promoció Econòmica i president de l’empresa municipal Grameimpuls, Esteve Serrano.

L’INCANVI col·laborarà en el projecte assumint-ne la direcció tècnica, elaborant informes i aportant el personal propi necessari per als assajos, i amb anàlisis sensorials dels vins obtinguts, la caracterització dels quals durà a terme un comitè de tast de tècnics de l’INCAVI i de la Universitat de Barcelona.

La consellera Jordà ha destaca que, amb aquest acord, el DARP vol donar suport a Santa Coloma de Gramenet “pel seu interès i sensibilitat per la producció vitícola de la comarca, i al projecte experimental del Campus Alimentari de la Universitat de Barcelona, amb la vinculació de la gastronomia i el vi”. Ha explicat que aquest conveni no només aposta per la connexió entre món rural i urbà a través del vi, també aposta per la gastronomia i la recerca. Jordà ha afegit que “Aquesta iniciativa és un exemple del dinamisme del sector vitivinícola de Catalunya, un sector que actualment està creant ocupació i donant vida al territori”

Acord recuperació vinya de Santa Coloma de Gramenet
Els representants de les diferents institucions que han arribat a una cord per a la recuperació de la vinya a Santa Coloma de Gramenet

!--akiadsense-->

En marxa la incorporació de Santa Coloma a la DO Alella

Enguany, la Comissió Rectora del Consell Regulador de la DO Alella ha aprovat proposar a l’INCAVI la incorporació de Santa Coloma de Gramenet (amb el projecte de recuperació de la vinya) a la seva zona de producció. A partir d’aquesta petició, l’INCANVI tramitarà, a través del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), la modificació del plec de condicions, tot incorporant-hi aquest municipi, davant la Comissió Europea.

La DO Alella, tot i ser la més petita de totes les catalanes (nou cellers i poc més de 200 ha), és una DO amb prestigi, i els seus vins compten amb una forta demanda i un preu superior a la mitjana dels vins catalans. A més, la seva proximitat a l’àrea metropolitana de Barcelona i la gran quantitat de població del Maresme representen una bona oportunitat com a producció vitivinícola de proximitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa