Europa limita la superfície vitivinícola per garantir la competitivitat al mercat i promou l’arrencada de vinyes en les regions menys competitives. L’objectiu és que, en total, s’arrenquin de manera voluntària 150.000 hectàrees a tot Europa. Per això el Departament de Medi Ambient i Acció Rural convoca ajuts per arrencar vinyes.

Les sol·licituds es poden presentar fins el 31 de juliol i han de complir alguns requisits com, per exemple, no haver rebut ajuts per reestructurar i reconvertir les vinyes en els últims deu anys, tenir almenys 0’1 hectàrees i que les parcel·les estiguin inscrites al Registre Vitivinícola de Catalunya. Però el requisit més important és que han de ser vinyes en conreu, no poden ser vinyes abandonades.
[[frase]]
Aquest és el segon any que el departament destina una part del pressupost a promoure l’abandonament de vinya. Segons el DAR, en la convocatòria anterior es van aprovar concedir l’ajut per arrencar 715 hectàrees, sobretot a les comarques de la Terra Alta, Conca e Barberà i Alt Camp.

El tipus de productors que s’acullen a aquests ajuts “acostumen a ser gent gran que abandona el conreu o productors petits que decideixen canviar el tipus de cultiu”, expliquen fonts del DAR.

Regularitzar cultius il·legals i reestructurar vinyes
De totes maneres, el DAR no té intenció de fomentar especialment l’abandó de les vinyes sinó que l’aposta principal és la regularització i, sobretot, la reestructuració.

Per això el DAR ha obligat a tots els propietaris de vinyes plantades abans del setembre de 1998 i que no estan registrades a regularitzar els seus conreus. El departament encara no ha proporcionat dades sobre el nombre de sol·licituds presentades tot i que el termini es va acabar el 30 de juny.

Per altra banda, el DAR prioritza la reestructuració, enfront d’altres ajuts destinats a treure producció poc qualificada del mercat, com l’ajut a l’arrencada de vinyes i l’ajut a la destil·lació d’alcohol per a ús de boca. Per això hi ha diversos ajuts per canviar varietats o la forma de cultiu per adaptar-se al mercat i/o produir de manera més eficient.


Les zones més beneficiades dels primers ajuts d’abandonament són Terra Alta, Conca e Barberà i Alt Camp FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa