VadeVi
Ricard Sebastià: “La DO Conca ha d’embotellar més vins del territori”
  • CA

Aquest passat divendres es feia públic un canvi de presidència a la Denominació d’Origen Conca de Barberà. Ricard Sebastià Foraster, del celler Josep Foraster, ha substituït Bernat Andreu (celler Carles Andreu) al capdavant de la DO, donant seguiment a un acord entre els dos elaboradors a l’inici de l’actual mandat. Sebastià ha estat ratificat per unanimitat per tots els membres de la junta del Consell Regulador i serà el nou president de l’entitat durant els propers 2 anys. Andreu continuarà com a vocal de l’actual Junta.

L’enhorabona. Com afronta la presidència?

Amb molta responsabilitat. Sembla que estem superant poc a poc la pandèmia que, per cert, ha provocat un increment de sensibilitat cap al vi de proximitat. A la Conca ens hem estat posicionant com a elaboradors de vins de qualitat, hem fet bandera del trepat, i seguim reivindicant la resta de varietats que també treballem al territori.

En una presentació recent, ja vau manifestar que s’havia triplicat la producció de trepat en els últims anys. És una tendència que es mantindrà a l’alça?

Està clar que el trepat és una varietat d’aquí, que ens ha permès diferenciar-nos i fer-nos singulars respecte a altres regions vitivinícoles. De fet, ara ens és més fàcil comunicar la trepat que la pròpia DO. Però això no vol dir que des de la DO no s’acompanyi l’elaboració d’altres varietats que porten vàries dècades plantades aquí i que estan ben adaptades al territori.

Quins són els primers reptes que us marqueu des de la DO, amb el canvi de presidència?

Seguirem el bon camí iniciat amb en Bernat [Andreu], i a més a més, ens proposem embotellar més vins del territori amb el nostre segell, ja que actualment es cullen molts més quilos de raïm dels que surten al mercat com a DO Conca. Creiem que amb un major volum en la producció, incrementarà el coneixement i la massa crítica dels nostres productes.

I això lliga amb el segon objectiu, que és el de fer-nos encara més visibles. Hem d’invertir en comunicació i promoció perquè volem que se sàpiga què fem als nostres cellers. Enguany, per exemple, ja hem organitzat diverses accions com els tastos virtuals del cicle CONCArim, o unes jornades on hem convidat premsa perquè conegui els nostres elaboradors. A l’estiu, a més a més, recuperarem el concurs de vins de la DO en el marc de la Festa de la Verema i intentarem que tingui molta més difusió i repercussió.

Ricard Sebastià, responsable del projecte Josep Foraster de la Conca de Barberà | R.S.
Ricard Sebastià, responsable del projecte Josep Foraster de la Conca de Barberà | R.S.

I en relació amb el paper de la DO, com a entitat?

Hem d’estar al costat del sector, que sàpiga que hi som però sense perdre el sentit. Som conscients que a la Conca també hi ha cellers fora de DO, i crec que hem d’intentar flexibilitzar certes coses i traslladar a tots els elaboradors els avantatges d’estar dins de la denominació d’origen. La nostra tasca és fer que aquests avantatges siguin prou atractius per convidar-los a formar part d’un projecte comú que vetlla i promou una manera de fer i de ser.

A part de la qualitat i les varietats, quins altres valors considereu claus a l’hora de comunicar qui sou?

Que el clima i el contrast tèrmic ens permet obtenir vins frescos i amb graduacions moderades que acompanyen molt bé la dieta mediterrània. Per a nosaltres és un estil de vins que funciona bé, i el mercat també ho està demanant així.

Ricard Sebastià té 41 anys i s’ha format amb enologia i viticultura, i també com a Sommelier. Com veu un viticultor jove el present i futur del sector?

Hem de seguir lluitant perquè el pagès es pugui guanyar bé la vida. El relleu generacional costa, però està a les nostres mans lluitar perquè hi hagi bona demanda dels nostres vins, que a la vegada repercuteixi en què se segueixin cuidant les vinyes, que no s’arranquin ceps i que les persones que cuiden els paisatges i fan vi puguin tinguin una bona qualitat de vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa