VadeVi
Ripollet vol revifar a partir de la vinya del segle XIX
Sol Roig en un moment de la presentació de l’últim treball d’Àngel Garcia Petit

!--akiadsense-->

L’enòleg Àngel Garcia Petit no ha pogut veure enllestit un dels últims projectes en els que va treballar abans de morir, Ripollet Vital, però aquest dimecres va ser molt present en l’acte de presentació que es va fer a aquest municipi del Vallès. És una iniciativa del mateix Ajuntament realitzat per Sapiens Travel-Viemocions en col·laboració amb Emovins i Àngel Garcia Petit que vol servir de base per ser un revulsiu en el desenvolupament econòmic de la ciutat.

Ripollet Vital, ja ho avançàvem a Vadevi poc abans de la data de la presentació inicial, que com moltes altres coses es va posposar com a conseqüència de la Covid-19 s’ha iniciat amb una recerca exhaustiva sobre el passat vitivinícola de la ciutat que entre moltes altres coses ha descobert que a Ripollet hi havia un viver de ceps, que no només es dedicava a la investigació enològica sinó també a la formació dels que havien de cuidar la vinya i fer vi.

És precisament aquest descobriment el que més ha sorprès al propi Ajuntament, tal com explica a Vadevi la regidora de Desenvolupament Econòmic, Txell Caler: “no érem conscient que hi hagués aquest centre de formació al nostre municipi, però ens sembla molt il·lusionant perquè lliga del tot amb el que volem fer a partir d’ara”. I és que la formació serà una de les claus per la reactivació econòmica del municipi en el que el passat vitivinícola hi tindrà un paper fonamental. “Es tracta d’un projecte integral”, explica Caler, “que ara entra en una nova fase i que obrirà línies d’actuació en educació, formació, ocupació, perspectiva de gènere, participació, patrimoni, cultura, memòria, medi ambient, comunicació, comerç i empresa. Hem de plantar moltes llavors, ara hem de mirar com les plantem i les fem créixer”.

Veremadors a Ripollet | Youtube

!--akiadsense-->

La investigació s’ha fet durant prop d’un any i el que n’ha estat l’assessor tècnic Àngel Garcia Petit no ha pogut veure la feina acabada del tot. Va morir el passat mes de desembre.Sol Roig d’Emovins es mostra satisfeta per haver fet finalment la presentació “vaig estar molt a gust tota l’estona perquè vaig tenir l’Àngel molt present. Per mi és un treball pòstum i és com a una última oportunitat per reivindicar-lo”. I és que la vinya, l’objecte de les investigacion, serà l’eix transversal que planarà sobre totes i cada una de les actuacions que es desenvoluparan.

“Així es parlarà de gènere perquè arran del treball d’investigació hem descobert que hi havia dones, o bé vídues o bé hereves, que eren propietàries de vinya i la gestionaven i pagaven impostos; de formació perquè el viver de ceps de 1888 que tenia caràcter provincial és el peu perfecte per replantejar la formació ocupacional; també de la memòria viva ja que vam entrevistar gent gran que recorda el passat vitivinícola de la ciutat, un testimoni que ens vincula amb la gent jove a qui es formarà”, explica Sol Roig a Vadevi.

A Ripollet, l’arquitecte modernista César Martinell, hi va construir un celler cooperatiu que va desaparèixer per la construcció d’una autopista l’any 73 | Youtube

!--akiadsense-->

Un projecte amb un element històric i patrimonial comú, com és la vinya, en un municipi que va substituir pràcticament al cent per cent el seu passat agrícola per un llegat industrial. Tant, que la mateixa regidora, Txell Caler, explica a Vadevi que ella no era massa coneixedora de la dimensió del passat vitivinícola de Ripollet “la meva família és relativament nouvinguda al municipi i a més sóc de l’altre banda del pont i em mancava una mica de profunditat sobre aquesta aspecte”. Una ciutat partida per una autopista, en la construcció de la qual es va esbucar un celler cooperatiu de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, un símbol de la prosperitat vitivinícola de Ripollet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa