VadeVi
Roqueta: “Si la crisi del coronavirus s’allarga algun celler podria tancar”
  • CA
Valentí Roqueta, és el president de l’Associació Vitivinícola Catalana

!--akiadsense-->

Valentí Roqueta és el president de l’Associació Vitivinícola Catalana. Tenen 157 empreses associades les quals representen un 85% del vi català. Un sector que pateix, com tots, la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus. Explica que els cellers han quedat desprotegits i que les mesures econòmiques proposades per les diferents adminsitracions no són suficients. És per això que han fet arribar a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà quines són les inquietuts del sector per poder alleugerir aquesta situació tan crítica.

Quina és la situació en aquests moments en el sector del vi català?

La situació és difícil, perquè tots els cellers s’estan veient afectats en major o menor mesura.

Heu pogut calcular les pèrdues que ja s’han registrat?

No tenim unes xifres exactes, perquè depèn molt de cada celler. El que sí podem dir és que els cellers que venen gran part de la seva producció al Canal Horeca estan passant vertaderes dificultats ja que bars i restaurants estan tancats des de fa setmanes. El canal d’alimentació continua funcionant i s’està venent més vi, encara que productes a gammes de preus més baixos. Pel que fa a l‘exportació hi ha alguns països que mantenen les comandes, però d’altres que comencen a tenir un nivell important de contagis han començat a reduir el nombre de referències. En canvi, es comencen a recuperar els mercats a la Xina, Hong Kong, Taiwan i el Japó a mesura que els governs aixequen les restriccions.

Quina és la principal preocupació que us han fet arribar els cellers?

De les diverses preocupacions, una és la incertesa de quant de temps pot durar aquesta situació, ja que en molts casos en dependrà la salut financera dels cellers. Poder treballar amb seguretat, preus del vi, l’aplicació dels ERTO o la situació dels ajuts a promoció a tercers països són altres de les moltes preocupacions que tenen els cellers catalans a dia d’avui.

Els cellers han quedat desprotegits pel que fa als ajuts econòmics de les diferents administracions?

Creiem que sí. De fet des de l’AVC hem enviat una carta al departament d’Agricultura amb una sèrie de demandes que ens han fet els cellers i que considerem importants per garantir la viabilitat dels sector vitivinícola català, com ara que el sector del vi català es consideri una activitat declarada de força major per facilitar els ERTO i garantir el manteniment dels negocis, facilitar línies de crèdit als cellers, alleugerir la càrrega administrativa per facilitar tràmits, anàlisis de la situació actual a la vinya i als cellers de cara a una previsió de cara a la verema, etc. La Federació Espanyola del Vi, que actua a nivell espanyol, amb qui tenim contacte diari, ha fet unes demandes similars al Ministeri d’Agricultura.

Teniu constància que hi hagi algun celler que corri el risc d’haver de tancar si aquest crisi s’allarga en el temps?

En el cas de que la situació és perllongui molt en el temps, es podria donar el cas.

Heu notat que es vengui més vi al supermercat? Hi ha un repunt real?

El canal d’alimentació segueix funcionant i després dels primers dies d’abastir-se de productes de primera necessitat per si hi havia dificultats en poder adquirir certs productes, s’ha passat a consumir-ne d’altres. En aquest cas el vi.

Estem passant moltes hores tancats a casa i s’han de trobar moments per gaudir tot i la situació tant preocupant que estem vivint.

Molts cellers estan venent per internet. Us consta que també s’hagi incrementat aquest tipus de venda?

Hi ha força cellers que ofereixen venda on-line, però tot i així aquests representen un percentatge petit. La venda on-line funciona força bé. És important saber que tenim a l’abast productes de proximitat i que ens els poden fer arribar a casa amb totes les garanties de seguretat.

Aquestes vendes poden arribar a compensar les pèrdues de venda a restauració?

No. Les pèrdues en restauració són molt importants i les vendes on-line encara no estan tant generalitzades per poder-les compensar.

Com s’hauria de fer la remuntada? Es pot fer algun tipus de previsió?

La remuntada s’haurà de dur a terme amb la col·laboració absolutament de tots. Des de l’AVC ja estem treballant i pensant en tot tipus d’accions per fer quan s’aixequi el confinament. Estem demanant a tots els cellers catalans que ens diguin el que els preocupa, què necessiten de nosaltres, de l’administració i en quina situació es troben. Totes les dificultats que estan patint per fer pinya i trobar les solucions més adients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa