La presentació de les dades sobre el Cava s’ha fet a l’Hotel Claris de Barcelona. Foto: J. Nebot

Les vendes de Cava a l’Estat espanyol han crescut en més de 6 milions d’ampolles (7,54%), que se sumen a la tendència positiva en els països de fora de la UE (2,36%). Malgrat el descens a la Unió Europea, el conjunt de les exportacions progressen un 0,35%.

La facturació total del sector del cava va representar ser el 2014 de 1.030 milions d’euros, amb un creixement del 0,2% respecte a l’exercici anterior. Les ampolles es van facturar a un preu mitjà de 4,28 euros, que pugen fins a 5,5 euros si es compten només les ampolles comercialitzades amb marques pròpies del fabricant; i baixen fins els 2,1 euros en el cas d’ampolles amb marques de distribuïdor (marques blanques).

El Cava creix al mercat del conjunt de l’Estat després d’anys de retrocés, situant les vendes en 87,6 milions d’ampolles. En aquesta línia, és important destacar la forta recuperació del segment de l’hostaleria amb un creixement del 9,3%.

Les expedicions a països tercers (els de fora de la UE), que ja són 115, mantenen la tendència positiva i es situen en 43,1 milions d’ampolles. Aquesta xifra suposa el 27,8% del total exportat essent un 2,36% més que al 2013 arribant, a més, a un creixement interanual del 8,8% des de l’inici de segle.

Les expedicions a la Unió Europea segueixen liderant l’exportació de Cava amb un total de 111,6 milions d’ampolles. Aquesta xifra representa el 72% del total de Cava exportat. Al 2014 s’ha experimentat un retrocés del 5,3% protagonitzat en gran mesura pel mercat alemany tot i que continua essent el primer destí de les expedicions de Cava amb 30,5 milions d’ampolles. La segona posició al ranking de països exportadors és Bèlgica que creix un any més (11,68%) situant-se gairebé al mateix nivell que Alemanya amb 30,4 milions d’ampolles. En tercer lloc, perdent una posició, es troba el Regne Unit amb 28,8 milions d’ampolles.

Creixen les vendes a França

Cal destacar el fort increment del 16,9% al mercat francès que, amb 6,3 milions d’ampolles, es consolida, en sisè lloc, al grup de les principals destinacions del Cava. El conjunt dels 10 primers països suma actualment 133,3 milions d’ampolles i representa el 86% de l’exportació total.

El grup de països emergents, coneguts com a BRIC, ha crescut significativament, més d’un 40% arribant a la xifra de 2,6 milions d’ampolles.

El número total d’empreses exportadores segueix augmentant al 2014 fins a 151, fet que reflecteix clarament la voluntat d’internacionalització del Cava, que segueix esdevenint, al 2014, líder mundial en exportació de vi escumós de qualitat elaborant mitjançant el mètode tradicional amb un volum total de 154,7 milions d’ampolles.

El segment dels Caves Premium, és a dir, Reserva i Gran Reserva, sumen 27,5 milions d’ampolles, un 11,3% del total de caves expedits dels quals s’exporten 7,9 milions d’ampolles. En referència al Cava Rosat, ha sofert un descens global del 7,43%. Tot i així, els rosats Premium creixen a bon ritme obtenint un creixement del 8,63% en els Reserva i un 6,10% en els Gran Reserva.

Cava català versus espanyol

El cava elaborat a Catalunya representa el 96,9% del venut a l’Estat espanyol, i el 98,2% de l’exportat. Els elaborats fora de Catalunya han moderat el seu creixement, que l’any 2012 va ser del 46%, el 2013 van crèixer un 18,6%, fins arribar als 5,9 milions i el 2014 van créixer en 650.000 ampolles, ja només un 11%.

Però també creixen les dades dels caves elaborats a Catalunya, que el 2014 es van incrementar en 5,4 milions d’ampolles, un 7% més que en l’any anterior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa