El municipi Salou ha estat històricament un dels ports de sortida de vi més important de Catalunya. Però, no només això. Malgrat que ara el context hagi canviat, no fa pas tant el seu paisatge havia estat ple de vinyes. De fet, aquest valor històric ha portat l’ajuntament local a voler recuperar la tradició que els ha enllaçat amb la vinya i el vi, i tot just aquest mateix dilluns 15 d’abril han plantat dos-cents disset ceps del que fou una de les varietats negres tradicionals del municipi i de la zona: el pàmpol girat.
La plantació experimental s’ha fet a l’espai del parc del Pla de Maset, un solar de titularitat municipal que ja era una antiga zona de conreu. Les plantes provenen de la Finca El Encín (Alcalá de Henares), on es compta amb una de les col·leccions de varietats de vinya més importants de l’Estat i de tot Europa; la transferència l’ha gestionat l’INCAVI i el seguiment enològic el faran des de la Universitat Rovira i Virgili. Segons explica el consistori, aquestes plantes provenen d’una mostra mare del Camp de Tarragona, ja que fou trasllada el 1975 des de l’Estació Enològica de Reus a la finca de Madrid. “La varietat pàmpol girat és tradicional del nostre territori i molt ben adaptada al nostre litoral, que fou extingida cap als anys 60”, detallen.

Recuperar història vinícola i l’Escanyagossos
L’alcalde de Salou, Pere Granados, explicava que l’objectiu d’aquest projecte és “recuperar el paisatge agrícola característic dels segles XVIII i XIX, al mateix temps que una part important de la història de Salou, on l’economia predominant era la basada en el conreu de la vinya i l’olivera, un fet molt important que permet recuperar part del nostre patrimoni relacionat amb el conreu de la vinya i el món del vi”.
Sumat al pàmpol girat, explicava el batlle, també està treballant per la recuperació d’una altra varietat, en aquest cas, blanca, que també volen plantar al mateix terreny del Pla de Maset. Es tracta de l’Escanyagossos, i avui dia, l’Ajuntament està en procés de recerca. Quan s’aconsegueixi, el total de plantes experimentals en aquesta finca arribarà a les cinc-centes. Pel que fa a la vinificació, caldrà esperar encara dues o tres anyades.