VadeVi
El vi català progressa tant al mercat interior com en exportació
  • CA
Manel Casals i Salvador Puig, durant la roda de premsa a Barcelona
Manel Casals i Salvador Puig, durant la roda de premsa a Barcelona | E.V.

Aquest dimecres s’ha presentat a l’Hotel Mandarin de Barcelona la37a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, el cicle d’Hotels amb DO 2017 i les darreres xifres de venda i consum de vi català.

Pel que fa a xifres, corresponents al 2016, el coordinador de l’INCAVI Xavier Agell ha parlat de dos nivells d’informació: d’una banda, a nivell local i segons l’estudi Nielsen, on cal parlar de la tendència a l’alça en el consum intern de vi català, que puja unes dècimes respecte a anys anteriors acumulant un increment continuat de fins al 3,3% en volum des del 2013 i situant-se en el 33,14% del total de vendes en el canal Horeca (hosteleria i restauració) i el 32,87% en el canal Alimentació (consum a les llars). Recordem que aquestes xifres no computen els caves.

D’altra banda, a nivell global i segons dades facilitades en aquest cas pels Consells Reguladors de les DO catalanes, el mercat internacional de vi i cava català emparat per una DO va representar el 60% de les vendes el 2016, principalment a països com Bèlgica, Alemanya i el Regne Unit, i amb un fort impuls en els nous mercats.

“Creixem en volum i en valor”, ha explicat Agell, que també celebrava el preu mitjà de venda per ampolla, que està en els 3,21 euros. Bones notícies, segons INCAVI, que també aplaudia el seu director, Salvador Puig, mentre descrivia el sector del vi com a “motor de l’economia de Catalunya” i “gran ambaixador del territori català al món”.

37a MOSTRA DE VINS I CAVES DE CATALUNYA

“Enguany la principal novetat de la Mostra és que canvia de data; sempre s’havia fet per la Mercè, però enguany, per falta de disponibilitat del Passeig Lluís Companys hem hagut de passar-la al darrer cap de setmana d’octubre”, deia el director de l’INCAVI. “És cert que amb el canvi de dates podem tenir menys visitants, però creiem que les diverses activitats guanyaran en visibilitat, ja que no tindrà la competència d’altres actes de La Mercè”, afegia. Recordem que la Mostra sempre s’ha fet coincidint amb les festes de Barcelona i que enguany se’ls va demanar canviar data o d’espai, optant des de l’organització per canviar de dies i conservar el Passeig com a punt de trobada.

El que no canvia, segons Puig, és el nombre de cellers participants, que es manté molt similar a edicions anteriors. Així, la 37a edició reunirà seixanta-vuit cellers de totes les DO de Catalunya, que permetran gaudir de més de 500 referències diferents entre els dies 27 i 29 d’octubre. Hi haurà tastos i altres activitats dirigides.

De cara a futures edicions no està clar si la fira tornarà al setembre o repetirà a l’octubre, però Puig ha apuntat que es podria repetir la situació d’enguany i fer-la fora dels dies de La Mercè. “Hem de crear una festa major del vi a Barcelona, omplir de continguts de vi tota una setmana i fer que la ciutat exerceixi de capital de la Catalunya vitivinícola”.

CICLE HOTELS AMB DO, del 23 al 29 d’octubre

Un total de vint-i-cinc hotels de Barcelona participen enguany a la sisena edició dels Hotels amb DO, la setmana dels vins catalans als hotels de la ciutat. Precisament aquest cicle s’ha canviat també de dates, al costat de la Mostra, per continuar sent la setmana d’activitats prèvies a la fira dels vins de Catalunya. Entre les sessions programades, n’hi haurà dues dedicades als Premis Vinari de 2017, una el dilluns 23 i la segona el dijous 26 d’octubre, totes dues a l’Hotel Crowne de Barcelona entre les 19h i les 21:30h.

Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha explicat que aquest projecte vol donar a conèixer els hotels com alguna cosa més que indrets amb habitacions per dormir: “Volem que també ens coneguin per l’oferta en gastronomia que tenim, per les zones que oferim on fer reunions i trobades; per les terrasses on hi organitzem activitats lúdiques… I ens agrada sumar-nos a aquesta iniciativa de promoció del vi català, a la qual convidem tothom que hi participi”, afegia Casals.

Cada experiència tindrà un cost de 15 euros i inclourà el tast d’uns sis vins. A més, la proposta del Gremi d’Hotels per aquesta setmana es completa amb sopars especials que alguns establiments han dissenyat especialment per l’ocasió. La programació de les activitats dels Hotels amb DO es pot consultar seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa