VadeVi
Sara Pérez: “Vaig crear Venus pensant en volar alt i em va reconnectar amb les meues arrels”
  • CA
René Barbier i Sara Pérez amb els vins del tast
René Barbier i Sara Pérez amb els vins del tast | Vins i Licors Grau

!--akiadsense-->

Sobren les presentacions quan damunt de l’escenari hi pugen dues de les persones més reconegudes del sector del vi català; el motiu de l’efemèride, però, sí que cal explicar-lo: Sara Pérez i René Barbier presentaven els orígens, present i futur dels seus projectes al Priorat i Montsant a partir del tast de vuit de les seves elaboracions, en una activitat organitzada per Vins i Licors Grau que va omplir l’Auditori de les instal·lacions que la marca té a Palafrugell.

Els vins van servir d’excusa per fer un repàs a la seva trajectòria, des d’aquells inicis vinculats als projectes familiars, fins a l’actualitat amb el seu Venus La Universal i Sara i René Viticultors. Hauran passat més de vint anys, és cert, però seran els suficients per veure una Sara i un René més reposats, que senten que han trobat el seu lloc en aquest món del vi, i que tenen clar que la lluita, ara, és continuar endavant, continuar cuidant el paisatge i consolidar decisions.

La sala de tast de Vins i Licors Grau estava plena de gom a gom
La sala de tast de Vins i Licors Grau estava plena de gom a gom | Vins i Licors Grau

!--akiadsense-->

“Ens va costar trobar el nostre lloc en aquest món del vi”, confessen els dos, però el seu inconformisme, les ganes de seguir aprenent, i el gran coneixement que tenen del territori els ha permès triar varietats i definir les maneres d’elaboració amb les quals s’hi senten més còmodes. “Mentre duri aquesta restauració de l’equilibri natural -expliquen a la seva pàgina web-, anirem sumant amics, idees, experiències, “males herbes”, sons, camins, passions, olors…, i ens anirem enriquint de sensacions que intentarem transmetre a través dels nostres vins”.

Barbier explica, mentre se serveix la Partida Pedrer 2017, que va trobar el seu lloc entre els vins blancs i rosats. Explica com neix el Pedrer, un rosat criança elaborat amb la garnatxa que naix de les úniques vinyes que va plantar ell mateix, “les primeres i últimes”, dirà amb un somriure.

“El Clos Martinet és el motiu pel qual jo estic avui aquí”, seguirà la Sara quan a la copa hi ha l’anyada 2017. “És un vi que em trasllada als inicis de tot plegat, quan em rebotava amb totes les decisions que prenien els pares”, recorda, però en aquest punt hi afegeix un sincer agraïment a tot el que ha après a casa: “Em costava entendre Martinet, les seves decisions, les varietats que treballaven, per això vaig creure que Venus era el meu lloc. Amb el temps, però, m’he adonat que vaig crear Venus per volar alt i el resultat és que em va reconnectar amb les meues arrels”.

La Sara també recordava com va sorgir el seu enamorament amb la carinyena: “A casa creien sobretot en la garnatxa i sentia a dir que la carinyena era una varietat pobra; però un dia vaig tenir l’oportunitat de tastar unes carinyenes velles que estaven fermentant a la cooperativa del poble i vaig trucar automàticament al casa: ‘perdoneu, però això és espectacular, n’hem de fer alguna cosa!’”.

Ampolles del tast de Sara Pérez i René Barbier a Vins i Licors Grau
Ampolles del tast de Sara Pérez i René Barbier a Vins i Licors Grau | Vins i Licors Grau

!--akiadsense-->

Entre anècdotes, i històries de vida, es tasten els Escurçons 2006,Venus de la Figuera 2016, la Partida Bellvisos Negre 2005 en format màgnum; se serveixen també el Venus Blanc i negre (anyades 2016 i 2003 respectivament) i la festa finalitza amb el Ranci Dolç del celler. Una explosió de sentits que probablement s’accentua quan es pren escoltant-ne la història: “Aquest vi naix del contacte amb mares centenàries recuperades dels carretells d’algunes cases del poble”, explica Sara Pérez. “És un vi transgeneracional, que en molts llocs s’havia fet només com a ranci, però que gràcies al record que guardo d’un dolç d’Scala Dei, hem volgut elaborar donant-li aquest toc dolcenc que en el seu moment tant em va agradar”.

Tast finalitzat, es va continuar la jornada a peu dret, mentre es podien tastar de nou tots els vins, acompanyats de les creacions del Restaurant Casamar de Llafranc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa