VadeVi
Romeu i Julieta o com combinar la pasta amb el vi
  • CA

Em ve al cap que, el que fou la unió dels Montesco i els Capuleto, dels amants Romeu i Julieta, a taula esdevindria el maridatge del vi amb la pasta.

La pasta és un dels productes alimentaris més utilitzats en totes les cultures per la seva versatilitat i el seu preu. I és precisament pel seu preu que la pasta no sempre s’associa amb un vi de qualitat, sinó que s’acompanya amb “el que sigui”.

¡Quin enorme error!

Tot i que la pasta es consumeix durant tot l’any, se’n registra un increment els mesos d’estiu per la seva facilitat -gairebé sempre- d’elaboració i per la dualitat a l’hora de servir-la en calent i en fred.

Producte una mica neutre, la pasta pren el sabor de les salses i productes amb què s’acompanya. Les salses més utilitzades tenen nom italià: carbonara, bolognese, aglio olio e peperoncino, pesto, frutti di mare… i és clar, així sembla que l’haguem d’acompanyar amb un frizzante de la Emilia per associació. Noms a part, cadascuna d’aquestes salses s’elabora amb productes que no sempre s’han de servir amb el mateix tipus de vi.

Certa pasta amb carn, com la bolonyesa, admet un negre jove o amb mitja criança. Acompanyarem la pasta amb marisc i peix amb un blanc jove o de pas per fusta.

De la mateixa manera, els plats que porten cremes com la carbonara o la beixamel se serviran amb un blanc o un escumós; si inclouen verdures, el maridatge es farà amb varietats com el sauvignon blanc (per a un pesto) o amb rosats lleugers.

Avui us proposo una pasta amb crema lleugera, preparada amb nata, anacards, uns daus de salmó fumat i encenalls de formatge mimolette.

Amb tots aquests ingredients, la possibilitat de maridatge es fa gairebé interminable amb vins catalans de qualsevol de les DO però avui em decanto per la DO Penedès. Al municipi de Pacs hi trobem una finca que des de 1790 ofereix productes meravellosos.

Estic parlant del Celler de Parés Baltà. I el vi escollit, l’Amphora. Un xarel·lo natural fermentat en àmfores d’argila, d’un blanc cristal·lí i impregnat de matisos làctics i de fruits secs. Pel seu cos i untuositat, l’Amphora ens regala el seu caràcter especial apte per als gourmets més exigents i comprensible per als no iniciats.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa