
!--akiadsense-->
El tancament de bars i restaurant torna a amenaçar el sector del vi i el cava a Catalunya. Una part importantíssima de les vendes dels cellers es fa precisament al canal Horeca i tot i que la venda directa a través d’internet s’ha incrementat de forma exponencial en cap cas compensa la pèrdua del que es deixa de servir a locals.
És per això que el president de l’Associació Vinícola Catalana, Valentí Roqueta recorda en declaracions a Vadevi, que “aquest segon tancament de la restauració ens afecta molt, tenint en compte que encara no ens hem recuperat del primer confinament”. Per Roqueta també és important enviar un missatge d’escalf a bars i restaurants, “esperem en breu poder dissenyar i treballar un pla d’accions i activitats conjuntes per pal·liar aquesta greu situació”.
Des d’Aecava, la patronal del cava, el seu president Damià Deàs, recorda que tot i la diversitat d’empreses pel que fa a les dimensions, el que està clar és que “l’afectació serà molt forta pel que fa a les vendes” i que a les empreses amb departament comercial “es viuran situacions dramàtiques”. Deàs explica, en declaracions a Vadevi que hi ha tot un gruix de persones a les que “tot just s’havien aixecat els ERTO i ara amb aquest nou tancament el més segur és que s’hi hagin de tornar a posar. La gent està desesperada”.
El president de l’Aecava fa una crida a l’administració perquè faci costat al sector i recorda que “la malaltia econòmica també és important i s’ha de tenir en compte perquè hi ha moltes famílies que en depenen”. Alhora també fa una crida al consum de producte de proximitat “que tothom pensi amb les nostres bombolletes, les de prop”.
En aquest sentit, Deàs es mostra alhora preocupat i esperançat per la campanya de Nadal “si aquest tancament, si aquestes restriccions han de servir perquè puguem tenir una campanya de Nadal en condicions, som-hi, i és que tot i que fem una feina per desestacionalitzar la majoria dels cellers de cava venen fins a un 50% o un 60% en la campanya de Nadal”.
Des de la Federació de Cooperatives de Catalunya van una mica més enllà i reclamen ajuts pel sector del vi i del cava. Entenen que mesures com el tancament de bars i restaurant posen en perill la continuïtat del sector. I és que prop de la meitat del vi que es fa a casa nostra s’elabora en 60 cooperatives.
Com Aecava demanen a la gent que consumeixi productes de proximitat perquè més d’un 60% dels ingressos de les cooperatives vinícoles provenen del canal Horeca.
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, alerta que “la prolongació de les mesures per frenar els contagis per la pandèmia està tenint conseqüències devastadores per als cellers vitivinícoles, que tenim el nínxol de mercat a canals com la restauració. Per fer front a l’aturada de les vendes, el sector necessitem mesures de l’Administració i també voldríem demanar a la ciutadania un compromís amb el territori i amb els productes locals, per exemple, triant cistelles de Nadal amb vins i caves de les DO catalanes. Mantenir l’activitat econòmica al territori és, en definitiva, propiciar l’arrelament de la població rural i ajudar la conservació del medi ambient i d’un paisatge acollidor del turisme de proximitat, com hem vist aquest estiu”.