VadeVi
Continua en situació crítica l’incendi que crema el paisatge de la Conca i l’Anoia

 “Escenari crític” a l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia, que segueix actiu, tot i que ha crescut moderadament en les últimes hores. Ja són més de 1.200 hectàrees cremades i es manté l’esforç de contenció al flanc esquerre per evitar que la marinada, vent de component sud, faci virar el cap de l’incendi cap al nord, a Sant Martí de Tous (Anoia). Els Bombers han preparat un pla de contingència per si això es produeix. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha visitat el centre de comandament, ha demanat a la ciutadania evitar situacions de risc per no haver de mobilitzar efectius a altres zones. “Es manté una situació molt crítica i tenim el cap de l’incendi molt actiu. Les pròximes hores són molts claus”, ha recordat.

La Denominació d’Origen Conca de Barberà comenta que actualment el foc està afectant principalment zones boscoses de Santa Coloma, però lamenten que en molt poques hores ha avançat molt ràpidament i es mostren preocupats per la greu afectació sobre el paisatge. D’igual manera, la DO Penedès confirma que afecta zona de cereals i boscos, i en un tuit agraeixen les tasques d’extinció per part dels efectius i pagesos “d’aquests moments molt durs que afecten la DO Penedès i DO Conca de Barberà”.

La Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, també ha fet un tuit agraint la tasca de la pagesia, que “sempre hi és, també quan van mal dades“, i que estan llaurant els camps per frenar els incendis.

Plans de contingència per aturar el foc

El president de la Generalitat ha apuntat que el foc de la Conca de Barberà i l’Anoia “és un dels més preocupants” d’aquest estiu. Davant “l’escenari crític” en què es troba encara aquest incendi, Aragonès ha demanat la col·laboració de tothom perquè s’evitin situacions de risc i no s’hagi de mobilitzar equips d’emergències a qualsevol altra part del territori. “Cada efectiu de Bombers, dels Agents Rurals, Mossos, SEM, de l’ADF que hagin d’anar a atendre una altra emergència, serà un efectiu menys que no estaria disponible aquí”, ha dit el president després de la reunió al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà).

L’inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha apuntat que, com preveien, aquest diumenge al migdia, el cap de l’incendi encara té “carreres successives, amb molta activitat, i violenta en alguns moments“. Se segueix concentrant l’esforç en estabilitzar aquesta zona del foc, així com el tercer terç del flanc esquerre, on la marinada que bufa més intensament aquest migdia, pot fer virar el foc cap al nord. “Durant la tarda haurem de perseverar perquè no serà senzill”, ha admès.

Si el cap de l’incendi es dirigeix cap a Sant Martí de Tous, hi ha llest un pla de contingència amb 12 dotacions terrestres preparades per protegir la població i els nuclis disseminats o crear nous punts d’emplaçament per atacar l’incendi. També els Mossos s’encarregarien de tallar el trànsit a les carreteres afectades. Des d’aquest matí la superfície afectada pel foc ha augmentat moderadament, fins a una mica més de 1.200 hectàrees. Borrell ha apuntat que la tarda serà “crítica” perquè és quan bufa més intensament la marinada, però es preveu que la situació sigui “més favorable” cap a la nit. “Aquesta és la situació que ens plantegem”, ha dit Borrell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa