VadeVi
Segura Viudas fa balanç d’un any ple d’història
  • CA
Entrada al celler Segura Viudas
Entrada al celler Segura Viudas | enoturismePenedès

!--akiadsense-->

Segura Viudas fa balanç de l’any que ja gairebé acaba, recordant algun dels grans moments viscuts durant el 2017 -com quan es va descobrir el jaciment de l’època ibèria a les vinyes del celler o van obtenir la certificació de celler sostenible- i repassant un cicle productiu especialment complicat des del punt de vista de la climatologia, que esperen permeti destapar igualment vins de gran qualitat.

Tradició mil·lenària

Després de dotze mesos de treballs arqueològics, un equip de professionals va descobrir un jaciment de l’època ibèrica a les vinyes del celler de Torrelavit. Les troballes van incloure centenars de fragments ceràmics d’època ibèrica, datats entre els segles IV i III aC.

Entre les troballes recuperades, en destaquen quatre que pertanyien a un plat fondo domèstic, dues tenalles i una àmfora. Tant l’àmfora com les tenalles i el plat remeten al cultiu, emmagatzematge i consum de cereals i vi, a una vida quotidiana establerta fa més de dos mil anys a la vora del riu Bitlles, els actuals terrenys del celler.

Aquests descobriments, i especialment el de l’àmfora, va ser especialment rellevant perquè permet aprofundir en la tradició mil·lenària del cultiu de la vinya i el consum del vi en aquestes terres, des de la Cossetània ibèrica fins als vins i caves de Segura Viudas en l’actualitat.

Les tasques arqueològiques que han permès descobrir el jaciment ibèric es van iniciar l’abril del 2016 en un projecte coordinat pel celler i portat a terme per l’equip d’ArqueoVitis –responsables també del jaciment de la Font de la Canya-, amb àmplia experiència en jaciments ibèrics i en la recerca dels orígens del vi al Penedès.

part de l'àmfora
Resta d’una àmfora recuperada als voltants del celler. Foto: HSV

Un any difícil a la vinya, però a l’espera de bons resultats

El celler de Torrelavit ha fet també balanç de l’any vitivinícola, complicat en quant a la climatologia, però del qual esperen obtenir vins d’alta qualitat.

Aquest 2017 ha estat un any de poca pluja, amb un hivern que va començar suau i que va patir algunes gelades durant l’època primaverenca. Segura Viudas parla de la falta de pluges i d’unes condicions meteorològiques globals que han provocat baixos rendiments de producció (s’ha collit un 20% menys de raïm del que és habitual a la finca); també d’un baix desenvolupament de plagues i d’un resultat fitosanitari excel·lent del raïm en el moment de la collita.

Pel que fa a l’inici de la campanya de verema, cap novetat: com en la major part de regions vitícoles catalanes es va avançar. A l’Heretat collien el raïm el 2 d’agost i a finals de setembre ja centraven l’activitat en l’elaboració dels vins al celler.

El nou director d’enologia de la casa, Miquel Salarich, ha fet una bona valoració de la collita, considerant que “els vins de base cava són en general més alcohòlics, amb aromes i gustos intensos i una acidesa moderada; i els tranquils de maduresa plena, amb bona expressió varietal”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa