Taps de suro

!--akiadsense-->!--akiadsense-->

L’Institut Català del Suro, coordinarà dos projectes col·laboratius que sis empreses sureres tiraran endavant. Es tracta de millorar les prestacions dels taps de suro des de diversos aspectes i es farà amb dos estudis molt concrets.

D’una banda s’ha creat ujn grup operatiu per a l’eliminació d’aromes no deitjats en taps de suro mitjansçant biosorbents i un altre grup operatiu per conèixer la permeabilitat a l’oxigen dels taps segons els diferents mètodes de producció. Ambdós projectes tenen un pressupos de 275.00€, estan finançats pel fons europeeu FEDER i pel Departament d’Agricultura i l’Institut Català del Suro és el centre de recerca encarregat de la coordinació d’aquests dos projectes.

Eliminar aromes no desitjats

Actualment, hi ha sistemes d’eliminació d’aromes en el mercat però estan destinats a granulat de suro, però no taps, donat que són sistemes d’eliminació “agressius” que poden afectar l’estructura cel·lular del material.

El sistema que es proposa es basa en l’ús d’adsorbents i biosorbents amb l’objectiu de “retenir” les aromes. Aquests compostos ja s’utilitzen en altres sectors donat que permeten l’aplicació d’un sistema eficaç per a l’eliminació de contaminants orgànics persistents. Es tracta d’un procés econòmic i respectuós amb el medi ambient.

Els resultats que s’esperen obtenir del projecte són dos sistemes d’eliminació d’aromes, un per al procés de fabricació de taps de suro natural i un altre pel procés de fabricació de taps de suro aglomerat amb dos discs de suro natural. La utilització d’aquests sistemes permetrà la modernització de part del procés de producció, l’augment de la competitivitat dels taps de suro i un increment de la seva participació a la quota de mercat. En el projecte hi participen les empreses De Maria Taps, Costa Quer i OLLER de Cassà de la Selva i J.Vigas i TESA de Palafrugell.

El tap de suro i l’oxigen

Una de les demandes del mercat vitivinícola pel que fa als tapaments fa referència a la seva capacitat de barrera d’oxigen o permeabilitat a l’oxigen. Cal tenir en compte que l’oxigen juga un paper molt important en l’evolució del vi abans i després de l’embotellament. Actualment es coneix que els taps de suro tenen una avantatge respecte els taps alternatius en aquest aspecte degut a la seva característica matriu vegetal. L’objectiu del grup operatiu Permeabilitat és que el sector surer aprofiti aquest avantatge disposant de més coneixement sobre l’efecte dels processos de producció dels taps de suro en la permeabilitat a l’oxigen.

D’aquest estudi esperen obtenir un mètode innovador per a la mesura de la permeabilitat dels taps de suro al llarg de tot el procés de fabricació. En aquest projecte hi participen les empreses TESA i J.Vigas de Palafrugell així com Manuel Serra i OLLER de Cassà de la Selva.

Aquests dos nous projectes se sumen al total de 13 de projectes que actualment ICSuro està gestionant i coordinant perquè les empreses de la cadena de valor del sector surer puguin implementar la innovació en el dia a dia de les seves organitzacions incrementant així la seva competitivitat en un mercat global, generar nous llocs de treball i mantenir l’ecosistema surer català.

Des del segle XIX, Catalunya ha estat un nucli de la indústria surera a nivell mundial. I, des dels anys 90, aquesta indústria agroalimentària s’ha caracteritzat per una forta aposta per la innovació i la investigació.

Comentaris

    Carles Desembre 12, 2018 | 10:37
    Aviam que aconsegueixen innovar amb 275€...

Nou comentari