VadeVi
S’obre el termini per presentar la DUN 2022
  • CA

Aquest primer de febrer s’ha obert el termini per presentar la Declaració Única Agrària d’aquest 2022. La DUN és el sistema a través del qual els titulars de les explotacions agràries de Catalunya poden comunicar les dades de les seves explotacions al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i amb el qual es facilita la presentació de les sol·licituds d’ajut i els diferents tràmits o comunicacions que han de realitzar per la seva activitat professional.

Durant tot l’any 2021 s’ha disposat de les dades de les explotacions per part dels agricultors, ramaders i entitats col·laboradores, i han pogut actualitzar les dades de les seves explotacions, incorporant els canvis en el moment que aquests es produïen.

La DUN és l’eina que serveix per a tenir ben descrites totes les explotacions agràries de Catalunya. En el nou període de la PAC 2023-2027 aquesta informació serà clau, segons el departament, per a simplificar i fer més eficients els controls dels ajuts de la PAC que obliga a fer la Comissió Europea, així com per poder prendre les decisions més adequades per al sector agrari de Catalunya. Aquest és el segon any de transició en els ajuts de la PAC. L’any que ve entrarà en vigor la nova normativa del període 2023-2027.

La versió de 2022 continua ampliant les funcionalitats del que s’anomena Obertura al Declarant, que millora la interconnexió entre ciutadà i administració, habilitant la consulta de la situació de l’expedient, els imports de tots els ajuts abonats, i permetent l’intercanvi de documentació, que l’any 2021 va representar més de 48.000 documents presentats de forma telemàtica i l’enviament de prop de 50.000 fotografies a través de l’app FotoDUN.

El conjunt de sol·licituds d’ajuts que es gestionen de forma integrada amb la Declaració Agrària DUN representen un total anual de més de 328,8 milions d’euros, dels quals 264 milions d’euros corresponen als ajuts directes i 64,8 milions d’euros als ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE) del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022 de la PAC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa