VadeVi
Un estudi analitzarà l’evolució dels vins que fan criança sota l’aigua
  • CA
El 2009, l'establiment va submergir diverses ampolles de vi al fons marí de Cala Jóncols
El 2009, l’establiment hoteler va submergir diverses ampolles de vi al fons marí de Cala Jóncols | Cala Jóncols

La història del vi subaquàtic continua sumant capítols. Ara, l’Hotel Cala Jóncols de Roses -que fa temps submergia una gàbia amb diverses ampolles de vi al fons marí de Cala Júncols- ha impulsat un estudi per avaluar com evoluciona el producte conservat en aquest medi. Un projecte en el qual ara s’hi suma la Confraria de Pescadors de Roses.

Aquest estudi pretén analitzar, entre d’altres aspectes, l’evolució que experimenten els vins subaquàtics en funció de les varietats de raïm que fan servir per la seva elaboració i com es comporta el producte en funció del color del vidre de l’ampolla.

A més, també volen esbrinar com afecten les diferents pressions d’un mateix tap sobre el vi, segons ha explicat el sommelier i professor de l’Escola d’Hostaleria de Girona, Josep Lluís Vilarasau. En aquest sentit, i degut a l’excés de salinitat del mar, s’estan fent proves amb diferents sistemes de taponat per buscar un equilibri proporcional entre un tap estanc de suro tractat, que no deixa passar el líquid però sí el gas, i un tap hermètic de vidre, que no deixar passar ni el líquid ni el gas.

Precisament aquesta setmana una trentena d’experts entre enòlegs, sommeliers, alumnes de l’Escola d’Hostaleria de Girona i professors del centre, entre d’altres, feien un tast compartatiu d’aquests vins que servirà de punt de partida per l’estudi. Durant el tast s’ha comparat l’evolució dels vins amb nou mesos de criança submarina amb altres que han estat 18 mesos enfonsats al mar. També s’han comparat vins subaquàtics de diferents Denominacions d’origen.

Abans del tast, els participants han pogut veure de prop l’espectacular procés d’enlairament de les gàbies que contenen les primeres ampolles de vi submergides a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors de Roses. Amb una grua s’han aixecat tres gàbies amb unes 300 ampolles de vi cada una. Les ampolles de vi són de diferents denominacions d’origen: n’hi ha de l’Empordà, de La Rioja, de la Serra de Prades, del Priorat, entre d’altres. La criança del vi submarí s’ha fet a una fondària d’ uns 17 metres per les seves condicions estables de llum, poc oxigen, i una pressió pròxima als 2,8 bars.

Biòtop natural

Les gàbies amb les ampolles de vi han creat un biòtop natural a les instal.lacions dels Pescadors de Roses, ja que han proveït d’un hàbitat que afavoreix la reproducció de pops, congres, estrelles de mar i calamars que hi ha a la zona. A més, s’ha pogut resoldre el problema del robatori d’ampolles de vi que els responsables de l’Hotel Cala Jóncols havien patit fins ara ja que les instal·lacions estan controlades les 24 hores del dia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa