VadeVi
Sorpreses entre l’avifauna hivernal de Segura Viudas
  • CA
Aligot comú (Buteo buteo)
Aligot comú (Buteo buteo) | Segura Viudas

!–akiadsense–>

A l’Heretat Segura Viudas de Torrelavit (Alt Penedès) han tancat recentment els censos d’aus d’hivern que realitzen per a SEO / BirdLife (Societat Espanyola d’Ornitologia), l’organització pionera de la conservació de la natura i la biodiversitat a l’Estat espanyol.

Entre els objectius d’aquesta entitat fundada el 1954 destaquen conservar les aus silvestres i el seu hàbitat, realitzar estudis científics, difondre el coneixement, estima i respecte a les aus i la natura en general o practicar l’ educació ambiental. El cens d’avifauna d’enguany a Segura Viudas ha deixat “més d’una sorpresa”. Han observat un nombre molt poc habitual d’exemplars de durbec o trencapinyes (Coccothraustes coccothraustes); un ocell que pocs hiverns es veu tant per aquestes contrades.

Durbec
Durbec o trencapinyes (Coccothraustes coccothraustes) | Segura Viudas

!–akiadsense–>

També han confirmat la presència del túrdid griva cerdana (Turdus pilaris); també poc habitual. Els ornitòlegs han arribat a presenciar, fins i tot, el duc (Bubo bubo) i l’aligot comú (Buteo buteo) fent-se la guitza a plena llum del dia a tocar de les vinyes de Segura Viudas. Es dona el cas que és molt poc freqüent observar de dia el duc, la més gran rapinyaire nocturna de Catalunya, ja que és d’hàbits crepusculars. El duc no es va deixar fotografiar. El van veure sortir d’una alsina però de seguida es va perdre entre les branques. L’aligot sí que es va fer més visible ja que no va deixar de xisclar per la presència del duc, tot sobrevolant les branques on s’havia amagat.

Griva cerdana (Turdus pilaris)
Griva cerdana (Turdus pilaris) | Segura Viudas

!–akiadsense–>

Enguany s’han identificat més de 40 espècies diferents d’aus i gairebé un miler d’individus als voltants del celler. A primera hora del matí, els observadors recorren a pas lent els vuit trams prèviament fixats i dissenyats segons els paràmetres de l’estudi, per dedicar quinze minuts a l’escolta i la identificació de les aus que van creuant-se en el camí. Des de Segura Viudas s’afirma que aquesta és “una tasca difícil que requereix una gran experiència naturalista” ja que a l’hivern els ocells redueixen notablement la seva activitat vocal, tendeixen a agrupar-se en estols, i incrementen la seva mobilitat.

L’Heretat Segura Viudas és des de febrer de l’any passat una entitat ‘Custòdia del Territori’ de l’organització internacional SEO-BirdLife (engloba 121 països i 13 milions de socis d’arreu del món). Amb aquesta col·laboració, Segura Viudas ha afirmat materialitzar una de les seves missions principals: “la de conèixer, catalogar, promoure i divulgar la diversitat biològica de l’Heretat. Sempre buscant l’harmonia entre el treball del camp, l’elaboració de caves i vins i la preservació de la rica biodiversitat de l’ecosistema que es nodreix del pas del riu Bitlles en conjunció amb les vinyes i els espais forestals del nord del Penedès”.

Tallarot de casquet
Tallarot de casquet | Segura Viudas

!–akiadsense–>

Segura Viudas i SEO-BirdLife mantenen un pla estratègic de col·laboració de cinc anys amb tres eixos principals: identificar i censar acuradament aquesta població, elaborar propostes de foment de la biodiversitat i la creació de noves activitats de difusió i material informatiu que complementin les visites enoturístiques amb el descobriment dels valors naturals de la finca.

En primer lloc, el pla vol identificar i fer un seguiment complet de l’avifauna de la finca realitzant-se censos mensuals cobrint totes les estacions de l’any. Es fa el seguiment d’aus comunes en època reproductora, el seguiment de les aus comunes en època hivernal i el seguiment de les aus nocturnes. També es tenen en compte els efectes de l’època de la verema, per tal de comprovar si l’alt nivell del sucre del raïm atrau més aus migratòries en aquest període.

A més a més, es fa un pla d’indentificació i seguiment de les papallones de l’Heretat, seguint el Butterfly Monitoring Schem, en tant que són un indicador fiable de biodiversitat. Pel que fa al foment de la biodiversitat, es valoraran les actuacions ja realitzades en els darrers anys, com ara les instal·lacions dels nius o les replantacions d’espècies autòctones, i se n’activaran de noves per millorar algunes de la àrees de la finca a nivell botànic i ornitològic.

La tercera branca d’actuació aprofitarà les dades generades en el seguiment de la biodiversitat per a dissenyar i implementar activitats de difusió dels valors naturals de l’Heretat, amb l’objectiu de complementar les propostes d’enoturisme actuals. Entre les accions a realitzar, es contempla l’ampliació del recorregut ornitològic a d’altres zones de la finca, així com la creació de canals i materials específics per difondre la informació recopilada en els seguiments.

Des de Segura Viudas han estat pioners a l’hora de lligar les propostes enoturístiques amb el seu entorn i riqueses naturals. La seva missió, afirmen, ve “guiada per la coherència i el respecte a la terra, al paisatge i a la història, que integra el coneixement científic més avançat dins d’una concepció sostenible de l’entorn per elaborar caves i vins en harmonia”.

Mireu totes les imatges en aquesta fotogaleria.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: EREP a gener 23, 2018 | 17:17
    EREP gener 23, 2018 | 17:17
    Molt bé, per Segura Viudes; aquestes colaboración-s son molt necesarias per conservar el medi-ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa