VadeVi
Submergeixen 500 ampolles de malvasia de Sitges al fons del mar

L’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració del Celler de l’Hospital i el Port d’Aiguadolç, han impulsat conjuntament el projecte ‘Malvasia de Mar’, amb el qual volen conèixer com es comporta el vi de Malvasia de Sitges després d’una temporada al fons del mar.

Precisament aquesta mateixa setmana s’han submergit al mar 500 ampolles de Blanc Subur 2021, el vi jove 100% Malvasia de Sitges del Celler de l’Hospital, triat precisament per la seva capacitat d’envelliment i per l’alta acidesa varietal que presenta.

L’enòleg i director tècnic del Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, Albert Sangenís –Llivi, entén que “avui tenim aquí un gàbia plena d’ampolles de Malvasia de Sitges –Blanc Subur 2021 de la vinya que porta el mateix nom del Port d’Aiguadolç, que està a només 300m de la parcel·la històrica de Malvasia de Sitges que Manel Llopis de Casades va donar en llegat a l’Hospital de Sitges l’any 1935″. Així, dirà, “les ampolles tornen a l’origen però amb una immersió al port per tal de poder comprovar l’evolució i com es comporta aquest vi en unes condicions submergides”.

I n’explica el procés: “Per poder-ho fer hem preparat 1.014 ampolles, de les quals 507 van en aquesta gàbia i les altres 507 s’han quedat al celler per fer una comparativa de l’evolució del mateix producte en condicions totalment diferents. I això ens donarà una imatge del que ens aporta la immersió submarina. La primera extracció serà cap a finals d’any, coincidint amb la Setmana de la Malvasia i veure com evoluciona l’experiència”. 

Sangenís-Llivi ha explicat que “per a nosaltres és una experiència nova. No tenim dades per contrastar i el que volem és comparar un mateix producte amb les dues criances diferents. Creiem que l’envelliment sota de l’aigua alenteix l’evolució dels diferents paràmetres que es valoren en el vi, però hem de comprovar-ho”. 

El moment de la immersió

Un camió grua ha extret la gàbia amb les ampolles tipus Borgonya del remolc. Seguidament s’ha efectuat la immersió de la gàbia amb una grua sota el pantalà 10, al final del dic de Llevant del Port d’Aiguadolç.

L’operativa ha permès fondejar la gàbia al fons del mar i un cop a dins els dos bussos nostres li han col·locat dos globus que s’han emplenat amb aire d’una tona i l’han traslladat al lloc exacte escollit per enclavar-les per deixar envellir les ampolles dins l’aigua del Port d’Aiguadolç.

Aquest punt, que té una fondària entre el 4 i escaig metres, s’ha triat perquè no hi ha navegació d’embarcacions a que a dalt hi ha un pantalà ni implicacions d’hèlix que es belluguin fortament i puguin crear turbulències , i  la incidència del sol quedarà mitigada amb espai d’ombra. A més, un dron subaquàtic ha gravat tot el procés d’immersió de la gàbia amb les ampolles de vi”.  

Aquest projecte inclou cinc fases i permetrà estudiar el procés d’envelliment del vi en diferents condicions d’exposició a la llum, temperatura, pressió, entre d’altres factors. La primera de les fases és la immersió que s’ha realitzat aquest dilluns 27 de juny i se’n realitzarà la primera extracció al novembre del 2022, amb la qual es farà la comparació amb altres ampolles que utilitzen el sistema tradicional d’envelliment del vi fora del mar.  

Al febrer del 2023 tindrà lloc la segona extracció i es tornarà a comparar. Finalment a la primavera del 2023 es farà la tercera extracció, mentre que a l’estiu del mateix any ja es preveu comercialitzar les ampolles. Es podran adquirir a través d’un pack dues ampolles juntes amb els dos sistemes de criança diferents. 

Les reaccions dels responsables

El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, comentava que “des de l’Ajuntament vol ajudar i potenciar ‘Malvasia de Mar’, un projecte enogastronòmic que també vol esdevenir una línia estratègica per diversificar l’economia i potenciar l’Economia Blava a la vila”.

En aquest context, afegia, “volem vincular la Malvasia, que és un producte propi de la terra, amb el mar. Aquesta iniciativa representa noves oportunitats per a l’economia, el desenvolupament responsable i sostenible dels recursos del mar. Esperem que aquest producte nou sigui un èxit”.  

L’administradora de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, Mireia Rossell, manifestava la “satisfacció de ser partícips d’aquesta iniciativa”. Històricament, comentava, el Celler de l’Hospital ha passat per diferents etapes; fa 30 anys enrere semblava que la producció de la Malvasia estava en perill de desaparèixer, però ara està en molt bon estat gràcies a l’esforç de moltes persones com el personal de l’Hospital, les Monges Concepcionistes o el senyor Almirall, entre d’altres, s’ha aconseguit donar aquest impuls en els darrers anys a la Malvasia com a patrimoni immaterial”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 29, 2022 | 08:49
    Anònim juny 29, 2022 | 08:49
    Amb lo bruta que està l'aigua del port les ampolles aviat fotaran fàstic. Vigileu que el monas no les foti al contenidor de la seva brossa.
  2. Icona del comentari de: Anònim a juny 29, 2022 | 18:15
    Anònim juny 29, 2022 | 18:15
    Que potser voleu que s'engatin els peixos?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa