VadeVi
El 40% de la superfície de producció ecològica a Catalunya és vinya
  • CA
El secretari general del DARP, David Mascort, i el president del CCPAE, Daniel Valls. | Aleix Salvans

!–akiadsense–>

Les xifres presentades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica d’enguany confirmen una progressió molt positiva de la producció agrària ecològica a Catalunya. Segons van explicar aquest divendres en roda de premsa el secretari general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, David Mascort, i el president del CCPAE, Daniel Valls, només durant l’any 2017 la superfície dedicada a aquesta indústria va augmentar un 16,8%, superant les 200.000 hectàrees dedicades a producció agrària ecològica i duplicant la xifra de fa només 5 anys. Les altres dades i resultats presentats són igualment prometedors: el nombre d’operadors va augmentar un 9,4% durant l’any passat, situant-se en 3.543 i veient com augmentaven molt els dedicats al sector secundari com ara els importadors (+32,4%), els elaboradors (+14,2%) i els comercialitzadors (+11,5%); i la facturació va incrementar-se un 20,6%, deixant el sector amb un volum de mercat total de 483 milions d’euros.

Pel que fa a la distribució de l’ús de la superfície dedicada a producció agrària ecològica, dues terceres parts són prats, pastures, farratges i boscos per a la pastura de bestiar ecològic, que ha crescut un 18,9%. Pel que fa a la superfície destinada als cultius, gairebé el 40% està dedicat a la vinya, cosa que representa un 25% de la superfície total dedicada a aquest conreu a Catalunya. Després de la vinya, el segon cultiu ecològic més important és l’olivera (22%). Malgrat tenir una importància menor, també són destacables el creixement dels cultius de cereals i lleguminoses de gra (+20,2%), fruita seca (+11%) i fruiters (+10,4%). La ramaderia ecològica continua creixent en nombre d’explotacions -ja són 913, 43 més que al 2016- i se situa en segon lloc a l’estat espanyol darrere d’Andalusia. Sectors com l’equí han crescut molt (+20,8%) però el més implantat, amb més de la meitat de les explotacions dedicades a ell, és el del vaquí de carn, que va créixer un 11,5%. L’avicultura també té un paper important: el 31,6% de les gallines ponedores de l’Estat són a Catalunya. Catalunya, a més, és líder en el sector secundari, concentrant el 25,7% dels operadors estatals que es dediquen a la transformació de productes ecològics, i també en el terciari, amb el 25,3% dels comercialitzadors i el 36,1% dels importadors ecològics de l’estat espanyol. El 2017 es va acabar amb 1.738 activitats agroalimentàries ecològiques inscrites, destacant un gran creixement de la manipulació, envasament i transformació de grans (+33,33%), la manipulació i l’envasament de la producció hortofrutícola (+26,19%), la fabricació i envasament d’olis i greixos (+19,51%) i l’elaboració de preparats alimentaris (+14,29%).

Des del Departament d’Agricultura s’aposta per fomentar la producció i el consum de productes ecològics amb accions com el Programa de Fomentde la Producció Agroalimentària Ecològica 2015-2020, que inclou mesures per promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació, definint projectes específics d’actuació. L’administració també mira d’afavorir la transferència d’informació tècnica entre els operadors del sector organitzant esdeveniments, com ara simposis, dedicats a aquest sector i on participen experts i professionals que poden intercanviar coneixement i experiències. Els ajuts econòmics també són una part important de la tasca de promoció i foment de la producció ecològica del Departament. El 2016 el Programa de Desenvolupament Rural, que prioritza aquest model productiu, va donar gairebé 10 milions d’euros en subvencions a l’agricultura i la ramaderia ecològiques. A més, pel que fa a la producció agroalimentària, el DARP també disposa d’una línia d’ajuts plurianuals per valor de 100.000 per promoure la recerca, adreçats a universitats i altres centres de recerca per generar coneixement sobre les tècniques de producció agroalimentària ecològica i, així, afavorir la reconversió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Núria a abril 09, 2018 | 07:05
    Núria abril 09, 2018 | 07:05
    A casa ens hem passat a l'ecològic i ens dol no poder comprar més productes catalans. Si us plau, productors, poseu-vos les piles!

Respon a Núria Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa